Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két Szu-27-es eladó!

Szöveg: JETfly |  2009. december 21. 14:29

Az amerikai Pride Aircraft két Szu-27UB-t árul, melyeket a cég a honlapján keresztül kínál eladásra. A Szuhojok darabonkénti ára 5 millió dollár, ami azért is érdekes, mert a gépek eredeti, piaci értéke 30 millió dollár. A 27-esek az Egyesült Államokban átestek egy nagyjavításon, mely alatt amerikai navigációs eszközök és elektronika került a gépekbe.

Az egyik Szuhoj – a javításokat követően – december elején kapta meg az amerikai légügyi tanúsítványt, ezt követőn december közepén teljesítette az első felszállását Illinois államban, Rockfordban. Az első gépet követően a második 27-es is rövid időn belül megkapja a légügyi tanúsítványt. A repülőgépek természetesen fegyverek és fegyverrendszerek nélkül kerülnek eladásra. A gépek értékesítésére már egy másik vállalat is létesült, méghozzá a Truman Aircraft Companies.

1595894756
 

Ezek a Flankerek korábban az ukrán légierő tulajdonát képezték. A két Szu-27-est egy amerikai magánvállalat vásárolta meg, mely katonai pilótaképzéssel foglalkozik. Az első információk a gépek eladásáról 2009 májusában láttak napvilágot. Az Szu-27-esek eladása óriási port kevert az ukrán politikai életben. Viktor Juscsenko elnököt az ellenzéki párt tagjai többször kérdőre vonták, azonnali nyomozást követeltek, és bíróság elé vitték az ügyet. Az ellenzék szerint ezzel a lépéssel felfedték Ukrajna légvédelmi rendszereit, az Egyesült Államok és más országok számára is.

1595894756
 

A Szu-27-est és változatait több ország is rendszeresítette, többek között Kína, Vietnám, Algéria, Malajzia, India és Venezuela is.