Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világháború és Irak a téma 2010-ben is

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. december 21. 14:06

A 2010-es évben ismét visszautazhatunk a második világháborúba, de megérkeznek a várva várt történelmi-háborús számítógépes játékok adaptációi is, és történelmi filmet is láthatunk majd a mozikban. Összeszedtünk néhány, 2010-ben bemutatásra kerülő háborús filmet.

Gears of War

A Gears of War nagy sikerű számítógépes játék filmváltozatáról már csaknem egy éve felröppentek a pletykák, ám ha minden igaz, jövőre már magyar mozik is vetíteni fogják a monumentális alkotást.

A film története a játék sztorijának előzménye: a Sera nevű bolygó egy csendes, nyugodt városában – mely egy 79 éves háborún van túl – kirobban a Pendulum háború, és locustok (gonosz földalatti faj) támadják meg a lakókat. A film főszereplője Dom, valamint bajtársa, Marcus, akik egymásnak vetett vállal harcolnak. A háborúban a Jacinto Plateau az egyetlen erőd, ahová az emberek menekülhetnek, mielőtt megkezdődik a háború… A film rendezője Len Wiseman (Dia Hard), Clif Blesinszki a film vezető dizájnere pedig executive producerként tevékenykedik egyben. „Wiseman szeretné, ha a film minél élethűbbre sikeredne. A célunk az, hogy a néző a filmet látván felkiáltson: Ez aztán az igazi CGI-film!"(Computer-Generated Imagery, azaz számítógépen létrehozott kép, általában 3D-s számítógépes grafikára utal) – mondta Chris Morgan forgatókönyvíró.

1595894755
Len Wiseman

Georgia (Grúzia)

A film az orosz-grúz konfliktust dolgozza fel, mely végül a 2008-as dél-oszétjai háborúba torkollott. A Renny Harlin (Die Hard 2) rendezte filmben nem kisebb színészek tűnnek fel, mint Andy Garcia vagy Val Kilmer, és persze a büdzsé is ehhez mérten magas: a  két órás mozi csaknem 50 millió dollárból készült el. A forgatás a grúz kormány és hadsereg segítségével kezdődött meg idén októberben Grúzia (Georgia) fővárosában, Tbilisziben – a grúz állam gondoskodott a felszerelésről, egyenruhákról, tankokról, és helikopterekről. Miheil Saakashvili grúz elnök (akit a filmben Andy Garcia alakít) továbbá engedélyezte azt is, hogy a forgatás során a stáb az elnöki rezidenciában is forgathasson.

Rupert Friend Thomas Andersként, egy amerikai újságíróként tűnik fel, aki társával (Val Kilmer) igyekszik minél pontosabb képet festeni a háborúról az amerikai nézőknek – ebben segítségére van Rezo Avaliani katona (Johnathon Schaech).
Az iraki jeleneteket a Samtskhe-Javakheti régióban vették fel.

Imedashvili, a film egyik forgatókönyvírója egy interjúban azt mondta, régóta el akarták hozni Hollywoodot Grúziába, a rendezővel, Harlinnal pedig biztos a siker. „Hírneve garancia arra, hogy a film jól sikerül majd" mondta a forgatókönyvíró. A rendező legújabb projektje, a Mannerheim egyébként a finn Téli Háborút dolgozza fel, erre a mozira azonban még várnunk kell.

The Forever War (Végtelen háború)

Bár 2010-es időpont is felmerült, korántsem lehetünk biztosak benne, hogy még a jövő évben a mozikba kerül, de azért reménykedhetünk, hogy Ridley Scott új alkotása hamarosan hazánkba is elérkezik. 2008 októberében a rendező ugyanis bejelentette, 25 év várakozás után végre elérhetővé váltak a filmek jogai. 2009 márciusában pedig azt erősítette meg, hogy a film 3D-s lesz, (James Cameron Avatarján felbuzdulva). „Fenomenális lesz"- mondta a filmről a rendező, mely az 1974-es Joe Haldeman-regény adaptációja.
A kötet egy, az emberek, valamint az enigmatikus Tauran faj között dúló csillagközi hávorút beszéli el, melyben a főszereplő katona húsz évvel korábbi időkre utazik, hogy megvívhassa űrbéli csatáit… A regény 1975-ben Nebula Díjat kapott, 1976-ban pedig Hugo, valamint Locus Díjat is.

Agent Zigzag (Zigzag ügynök)

A Warner Bros. már 1966-ban elkészítette az ügynökről filmet Triple Cross címmel (Christopher Plummer főszereplésével), a New Line Cinema azonban csak most nyerte meg a jogokat Ben Macinty-re kötetének adaptációjához. A regény Eddie Chapman, a büntetett előéletű, szélhámos, szívtipró férfi történetét meséli el, akit a nácik kémként alkalmaznak a második világháború kezdetén. Chapman hamar a kémkedés mesterévé válik, és amíg egy brit repülőgépgyárat kell elpusztítania, addig kapcsolatba kerül az M15-tel, az angol titkosszolgálattal: Zigzag ügynök hirtelen kettős ügynökké válik.  Eddie-nek számos további fedőneve volt, mint Edward Edwards, Arnold Thompson és Edward Simpson, a német fedőnevei Fritz, később Fritzchen voltak.

A 2010-es True Story of Nazi Espiognage, Love and Betrayal (Egy náci kém, egy szerelem és egy árulás igaz története) című film producere Tom Hanks és Gary Goetzman.

1595894755
Brothers In Arms

A szintén megtörtént esetet feldolgozó háborús dráma forgatókönyve Kareem Abdul-Jabbar és Anthony Walton regényéből készült, és az ardenneki csata egyetlen feketékből álló, a fronton harcoló harckocsi zászlóaljának 183 napját mutatja be. A 971-es tank zászlóaljnak nemcsak a háborúval, hanem előítéletekkel is
szembe kell néznie, miközben kulcsszerepet játszanak a D-nap
offenzívájában.

A film forgatókönyvírója Matthew Sand, a rendező pedig Denzel Washington,

Dambusters

A második világháború alatt a királyi légierő egy csoport pilótája egy
szupertitkos misszióra indul: Németországban három fontos náci
védőgátat kell elpusztítania. A Paul Brickhill regénye alapján készült
film igaz történeten alapul, a királyi légierő 617-es repülőszázadról
szól.

Az 1955-ben készült, azonos címet viselő filmet Michael Anderson rendezte, főszereplői pedig Michael Redgrave (Barnes Wallis szerepében) és Richard Todd (Guy Gibson parancsnok szerepében) voltak. Peter Jackson 2008-ban kezdett dolgozni a film remake-jén. A Bíborfolyók rendezője már a kilencvenes években érdeklődött a jogok iránt, ám azokat először nem más, mint Mel Gibson kaparintotta meg. 2004-ben azonban a színész lemondott a jogokról, és egy évvel később, 2005-ben a Brickhill család örököse, Sir David Frost eladta Jacksonnak. A készülő film forgatókönyvét Stephen Fry írta – a forgatás a hírek szerint már elkezdődött idén, csaknem 40 millió dollárból. Jackson  irattári háborús dokumentumok alapján rendezi a filmet, hogy garantálja a mozi hitelességét.

Green Zone

A Zöld Zónáról már tavaly úgy hittük, idén a hazai mozikba kerül, ám erre még várnunk kell. A Matt Damon

1595894755
főszereplésével készült film Rajiv Chandrasekaran dokumentumregényét dolgozza fel. Paul Greengrass rendezi rendező mozijával az iraki háború első napjait mutatja be. 2003-ban Roy Miller (Matt Damon) CIA-ügynök és csapata tömegpusztító fegyvereket keres a közel-keleti sivatagban, ám főszereplőnk hamar rájön, magára maradt, és egyedül kell megoldania a problémákat.

Paul Greengrass rendező és Matt Damon a legutóbbi két Bourne-film után álltak össze ismét, hogy létrehozzák a Universal nagyköltségvetésű háborús thrillerjét. A filmet Spanyolországban, Marokkóban és Angliában forgatták.

Islands in the Stream (Szigetek az áramlatban)

Ez az első olyan Ernest Hemingway-regény, melyet posztumusz adtak ki (1970). A történet szerint Thomas Hudso a II. világháború elől elmenekülve a Bahamákra húzódik vissza. Három fia, Tom, David és Andrew meglátogatják őt. A háború mindeddig elkerülte a szigetet, azonban amikor a fiatalabb Thomas úgy dönt, hogy beáll a légierőhöz és vadászpilóta lesz, minden megváltozik.

Az 1977-es George C. Scott-film után most Tommy Lee Jones döntött úgy, hogy megfilmesíti a regényt, azt egyelőre még nem tudni, milyen szereposztással.

Operation Checkmate (A sakk-matt hadművelet)

A történet Ingrid Betancourt és további tizennégy túsz kiszabadításáról szól, beleértve azt a három amerikait is, akiket a FARC (Revolutionary Armed Forces of Columbia – Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) gerillái raboltak el. A  filmben a kolumbiai hadsereg szemszögéből látjuk a történetet, akik beépülnek a FARC hálózatába és kiszabadítják a túszokat. A mozi egyik érdekessége, hogy az utolsó 22 percét valós időben látjuk: ezalatt kiderül, hogyan hitették el a katonák a gerillákkal, hogy egy humanitárius csapat tagjai. A filmet Simon Brand rendezi, a szereplők egyelőre nem ismertek.

The Eagle of the Ninth  (A kilencedik sasmadara)

Egy történelmi dráma a római korból, mely a legendás 9. római légió misztikus skóciai eltűnését mutatja be.

Kr. u. 140-ben Britanniában már húsz év telt el azóta, hogy a 9. Római Légió ismeretlen körülmények között eltűnt a skót hegyek között. Marcus Aquila centúrió Britanniába utazik Rómából, hogy kiderítse, mi történt, és visszaszerezze apja, a 9. Légió parancsnokának hírnevét. Esca nevű brit rabszolgájával Marcus Kaledónia hegyvidéke felé veszi az irányt, ahol barbár törzsekkel kell szembeszállnia, továbbá vissza kell szerezni a 9. Légió jelképét, az arany sast. A The Eagle of the Ninth felvételeinek egy része Magyarországon készült. A rendező az Oscar díjas Kevin Macdonald, a főszerep Channing Tatumé.

Buried (Eltemetve)

Ryan Reynolds alakítja azt a civil vállalkozót, aki az USA haderő egyik beszállítója. A főszereplőt Irakban elrabolják, és eltemetik a sivatag mélyére – minden, amit nála hagynak, az csupán egy öngyújtó, egy kés és egy telefon. Az egyszemélyes produkciót (Reynolson kívül aligha látunk egyéb szereplőket a filmben) Rodrigo Cortes rendezi, a forgatókönyvíró Chris Sparling.

1595894755