Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer palesztin rab Gilád Salitért cserébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 12. 14:53

Az izraeli kabinet rábólintott a Hamásszal kötött fogolycsere-megállapodásra az október 11-én, kedd éjszaka tartott kormányülésen. A kabinet tagjai 26 igen és 3 nem szavazat mellett fogadták el az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezséget, amelynek értelmében visszanyeri szabadságát Gilád Salit, az izraeli hadsereg tizedese, aki több mint öt éve esett a Hamász palesztin radikális mozgalom fogságába. Cserébe az izraeli börtönökből több mint ezer palesztin rabot engednek el.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előzőleg bejelentette, hogy „ha minden a tervek szerint alakul", néhány napon belül „épen és egészségesen" visszatérhet a családjához Izraelbe Gilád Salit. Szavai szerint a kormány elé terjesztett megállapodás szövegéről múlt héten, csütörtökön született megállapodás, és azt kedden írtak alá.

A Gázai övezetben több tízezres ünneplő tömeg gyűlt össze kedd este a fogolycsere-megállapodás hírére. Az emberek „az ellenállás győzelmét ünneplik Dzsabalíjában a kalifák mecsetjénél" – írta közleményében a Hamász.

Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője a palesztin nép „nagy győzelmének" minősítette a megállapodást. Arab televízióknak adott nyilatkozatában közölte, hogy a „nem könnyű" tárgyalások eredményeként 1027 palesztin fogoly, köztük 27 nő, szabadon engedését érték el. Az izraeli hatóságok két szakaszban helyezik szabadlábra az érintett foglyokat: egy héten belül 450 palesztin rab, a többiek pedig két hónap múlva térhetnek haza.

A latin-amerikai körúton tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnök is üdvözölte és nemzeti sikernek nevezte a fogolycserét előirányozó megállapodást.

Az izraeli hatóságok kedd este cáfolták azokat a híreket, hogy a fogolycsere keretében visszanyerné szabadságát az ötszörös életfogytiglanira ítélt Marván Bargúti, a palesztinok egyik nemzeti hőse, a második intifáda vezetője, valamint a 30 év börtönnel sújtott Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vezetője is.