Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezerötszáz német katona végső nyughelye

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 5. 16:41

Huszonöt évvel ezelőtt nyílt meg a veszprémi német-magyar katonatemető. Az október 5-i évforduló alkalmából, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség tartott megemlékezést.

nemet-magyar_katonatemetp_evfordulo (4)

A rendezvényen Johannes Haindl, Németország magyarországi nagykövete úgy fogalmazott: a német egyesítést követően több mint ötszázezer német katona földi maradványait találták meg Kelet-Európában. Mint mondta: a béke nem magától értetődő, azért dolgozni kell, és ennek a munkának a része a múlt megértése is.

Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere az elmúlt negyedszázad történéseit felelevenítve kiemelte: a halottak végre örök nyugalomra leltek. „Sosem engedhetjük többé, hogy bármilyen zsarnoki hatalom megtagadja a katonáktól a végtisztességet, hiszen a katona mindig parancsot teljesít” - hangsúlyozta beszédében Brányi Mária.

nemet-magyar_katonatemetp_evfordulo (6)

A halott német katonák lelki üdvéért Takács Tamás ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője és Oláh Emil ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Protestáns Tábori Püspökség, kiemelt vezető tábori lelkésze mondott imát.

Az emlékkeresztnél koszorút helyezett el - mások mellett - Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, Berec Zoltán dandártábornok, az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányítási Központ parancsnoka, valamint Papp Ferenc ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Katonai Emlékezet és Hadisír Gondozó Igazgatóság igazgatója is. A Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző katonái díszlövéssel tisztelegtek a hazai földben nyugvó német katonák emléke előtt.

GALÉRIA