Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezrek életét tették könnyebbé a magyarok

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 17. 5:57

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) kiemelkedő projektet valósított meg az infrastruktúra területén: Baghlan tartomány középső részén, Dushi járásban négy falu számára, összesen több ezer embernek nyújtott segítséget a magyar kontingens egy új híd megépítésével.

Eddig a falvakban lakók csak egy olyan – hídnak alig nevezhető – életveszélyes drótkötélpályán tudták megközelíteni a nem messze elhaladó főutat, illetve az állataik legeltetéséhez fontos területeket, amelyhez némi artista előképzettségre is szükség volt.

Az idősebbek, a gyerekek vagy a terhes nők pedig egyáltalán nem tudtak átkelni a folyón és sajnos korábban több halálos baleset is történt az átkelésre vállalkozókkal.

Ezek ismeretében döntött úgy az MH PRT, hogy a híd megépítésére mindenképp szükség van és biztosította a kivitelezés anyagi hátterét.

A híd alapkövét 2009 októberében – az éppen Afganisztánban tartózkodó – Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH ÖHP törzsfőnöke (pk.I.h.) rakta le és az építkezés lebonyolításával megbízott helyi vállalkozó négy hónapon belül megvalósította a projektet.

Az új függőhíd átadási ünnepségén Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka vágta át a használatbavételt jelképező szalagot közösen a helyi afgán vezetőkkel. A ceremónián résztvevő helybéliek őszinte köszönetüket fejezték ki a magyar katonáknak a híd megépíttetéséért.

 

A biztonságos átkelőhely által lehetővé válik, hogy egész évben folyamatos közlekedési és szállítási kapcsolat legyen a falvak és főút, illetve a környező legelők között.