Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezrek készülnek menekülni Szomáliából

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 29. 9:50

Szomáliaiak ezrei készülnek arra, hogy az Ádeni-öböl vizein keresztül Jemenbe meneküljenek – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

A genfi székhelyű szervezet közlése szerint május eleje óta 12 ezer civil a főváros, Mogadishu környékén zajló harcok elől menekült az ország északi részén, az Ádeni-öböl partján lévő Bossasso városába, és többségük arra vár, hogy embercsempészek átszállítsák őket a túlparton lévő Jemenbe.

Ron Redmond, a főbiztosság szóvivője elmondta: az idén eddig 30 ezer szomáliai vágott neki a veszélyes tengerszakasznak. Közülük több mint háromszázan meghaltak vagy eltűntek. Közlése szerint a menekülők az embercsempészek rozoga bárkáin várhatóan szeptemberben kelnek útra, amikor az időjárási viszonyok nyugodtabbak lesznek. Az átkelés az öböl vizein azonban így is nagyon veszélyes.

Az UNHCR adatai szerint tavaly több mint ezren fulladtak a vízbe. A világszervezet igyekszik lebeszélni a szomáliaiakat arról, hogy embercsempészekre bízzák magukat és családjukat.

Jemen automatikusan tartózkodási engedélyt ad az érkező szomáliai menekülteknek, akik közül sokan a szomszédos Szaúd-Arábiába vagy Ománba mennek tovább. Az UNHCR a Jemenbe érkező menekülteket gyógyszer- és élelmiszersegélyekkel látja el, hogy enyhítsen a jemeni kormányra nehezedő terheken. A szanaai vezetés számára amúgy is komoly gondot jelent az al-Kaidához kötődő csoportok támadásainak a kivédése és a helyi törzsek lázadása elleni küzdelem.

A szóvivő újságíróknak nyilatkozva közölte azt is, hogy május 7-e óta 232 ezer szomáliai menekült el otthonából a kormányerők és az iszlamista csoportok közötti harcok miatt.

1595889637
 

CímkékEBESZENSZ