Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezúttal török hajó esett fogságba

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 8. 9:39

Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek szerdán egy török teherhajót Kenya partjainál az Indiai-óceánon, jelentették be hajózási források Nairobiban. Az MV Yasin C jelű, 36 ezer tonna vízkiszorítású hajót a parttól 400 kilométerre foglalták el dél körül. A fedélzetén 25 főnyi legénység volt.

Ez eddig a Kenyához legközelebb végrehajtott sikeres kalóztámadás, de már a múlt hónap végén is volt két próbálkozás arrafelé. Ez arra utal, hogy a tengeri rablók már Mombasa forgalmas kikötőjét is fenyegetik, véli a Dryad tengerészeti adatgyűjtő cég szakembere.

A március 31-i, sikertelen támadások ugyanakkor egymástól túl nagy távolságra zajlottak le, ami arra utal, hogy legalább két kalózbanda tevékenykedik a Szomáliától délre húzódó kenyai partoknál.

Kedden a Rising Sun nevű hajó csak manőverezéssel tudta megakadályozni az elfoglalását. A kalózok előzőleg egy kisebb indiai hajót zsákmányoltak, és azt használták a rohamhoz. Amint a vészjelzésre a közelbe érkezett egy ománi hadihajó, a foglyul ejtett indiai tengerészek a vízbe ugrottak, és úszva menekültek, de egy megfulladt közülük. A kalózokat egy amerikai romboló vette üldözőbe, és el is fogta őket, de csak azután, hogy a tengerbe dobták a fegyvereiket. Elítéltetésük nehézségekbe ütközik, mert előbb találni kell egy olyan országot, amely hajlandó lefolytatni ellenük az eljárást.

 

Címkékhadihajó