Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nukleáris csúcstalálkozó Washingtonban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 8. 10:01

A jövő heti washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozóra 47 állam vezetőjét várják, akiktől a Fehér Ház azt kéri, hogy határozottabban lépjenek fel a nukleáris anyagok illegális kereskedelme ellen – írta a The Wall Street Journal. A találkozón az EU és az ENSZ képviselőin kívül – mások mellett – részt vesznek Kína, India, Pakisztán és Oroszország vezetői.

Az értekezleten részt vevő államok vezetőihez intézendő felhívás – amelynek tervezetét megszerezte az újság – az illegális kereskedőkel szembeni agresszív fellépést, szélesebb nemzetközi együttműködést és a nukleáris anyagok jobb nyilvántartását szorgalmazza. A konferencia célja azoknak a lehetőségeknek a megvitatása, hogyan kutathatók fel azok a csempészett anyagok, amelyek felhasználhatók atomfegyver gyártásához.

A részt vevő országok többsége nem atomhatalom, de az amerikai elnök személyes találkozót tervez azon államok vezetőivel, amelyeknek atomfegyver van a birtokában.

Barack Obama a hétfőn és kedden megrendezésre kerülő találkozó margóján ugyancsak kétoldalú megbeszélést folytat majd mások mellett Angela Merkel német kancellárral és II. Abdullah jordániai királlyal.

Izrael részéről Benjámin Netanjahu miniszterelnök utazik az amerikai fővárosba, de a Fehér Ház nem erősítette meg, hogy Obama őt is fogadná különtalálkozón.

Nem minden országot képvisel állam- vagy kormányfő; Gordon Brown brit miniszterelnök például a hazai választási kampány miatt távol marad. A meghívott országok között szerepel mások mellett Csehország és Lengyelország, továbbá Japán, Kazahsztán, Mexikó, Szaúd-Arábia, Svájc, Dél-Afrika, Törökország és Ukrajna.

Bár az iráni nukleáris program hivatalosan nem szerepel a washingtoni konferencia napirendjén, amerikai tisztviselők kiemelték: a találkozót időszerűvé teszi, hogy Teherán atomfegyver előállítására, a nemzetközi közösség pedig ennek megakadályozására törekszik.

A csúcstalálkozó részvevői várhatóan munkatervet fogadnak el, amelyben körvonalazzák a nukleáris csempészet elleni teendőket. Az utókonferenciát 2012-re tervezik.