Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ezzel az ócskavassal jöttek…?”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. augusztus 27. 16:03

Olyan biztos benne, hogy mindent tud a réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban közlekedő, kedvenc űrhajóiról…? Ha igen, ha nem: e heti szubjektív tízes sorozatunkban – érdekességeken keresztül – az egyik legnépszerűbb tudományos-fantasztikus világ légierejét hozzuk önökhöz közelebb.

1. Millenium Falcon (Az Ezeréves Sólyom)

Címadó mondatunkban Leia hercegnő bizony csúnyán leszólja azt a hajót, amelyik kevesebb, mint 12 parszek alatt tette meg a Kessel-futamot. Talán felmerült néhányakban a kérdés, hogy most pontosan miért is olyan nagy szám ez? Maga a parszek szó a parallaxis és a secundum szavakból lett megalkotva, és a csillagászati léptékű távolságok mérésének szabványos mértékegysége. Egy parszek nagyjából 3,2 fényév, tehát a Falcon picit kevesebb, mint 38 év alatt haladt végig a Kessel-futamon. A Kessel pedig nem valamiféle kitalált, intergalaktikus benzinkúthálózat neve, hanem egy bolygó, ahol a galaxisban fellelhető legértékesebb tudatmódosító anyagot, a csillámfűszert bányásszák. Mivel tehát a fűszer értékesítéséből sok-sok kredit (galaktikus fizetőeszköz) remélhető, természetes, hogy az ügyeletes kormányzat, azaz a Birodalom, igyekezett a lehető legjobban ellenőrzése alá hajtani a Kesselt.

1596018908

A folyamatosan járőröző őrhajók jelenlétére válaszként más – mondjuk úgy független, és nem feltétlen a törvény útján járó – érdekcsoportok alakították ki az úgynevezett Kessel-futamot, ami egészen leegyszerűsítve egy csempészútvonal. Nem részletezem csillagászatilag az okokat, de ezen az útvonalon a fekete lyukak és aszteroidamezők miatt a sikeres navigáció még a legtapasztaltabb űrhajó-vezetőknek is komoly kihívás. A nagyjából biztonságos útvonal 18 parszek alatt tehető meg, de nem lennének csempészek a csempészek (és pláne nem koréliaiak), ha nem űztek volna versenyt abból, hogy ki tudja a lehető legrövidebb idő alatt megtenni az utat. Han Solo – közelebb manőverezve az időt és teret torzító fekete lyukakhoz – egész pontosan 11.5 parkszekre tornázta le a menetidőt. Amikor tehát az Erő ébredése című filmben is felbukkan eme nevezetes adat, az idős Han Solo voltaképpen egyszerre büszkélkedik pilótatudásával, és megfontoltságáról nem éppen híres személyiségével.

Ráadásként pedig a Kessel-futam valós történelmi áthallásal is bír. A Kessel szó németül ugyanis katlant vagy üstöt jelent, és a második világháború során valóban sor került „katlanfutamokra." A sztálingrádi csata idején nagyjából 250 000 fős német csapatot kerítettek be az oroszok, és a Luftwaffe próbált egy légifolyosót létrehozni annak érdekében, hogy ellátmányt küldjön a csapdába esett katonáknak, illetve evakuálja őket.

2. Slave I.

Felismerik ezt az űrhajót?

1596018909

Az erősen módosított Firespray-31 típusú, őr- és harci űrnaszád talán a Millennium Falcon ellenlábasának is tekinthető. Gyakorlatilag gyártásától fogva a Fett fejvadász családot szolgálta, így tehát bizonyosan viszontlátjuk majd 2020-ban a filmvásznon, amikor is Boba Fett életéről és kalandjairól kapunk egy különbejáratú Csillagok háborúja filmet. Addig is talán érdemes annyit leírni, hogy a Slave I. eredetileg teljesen átlagos őrhajó volt, amivel egy félreeső aszterodián létesített börtönt felügyeltek; amíg „minden klón apja", Jango Fett még csupán néhány fegyverrel módosította a hajót, addig hírhedt fia, Boba Fett már merészebben állt hozzá a kérdéshez.

„Elvégeztem néhány apróbb módosítást… az egyetlen eredeti rész a hajón az a szék, amiben ülök" – felelte honlapunk fiktív jogelődje, a galaktikushonvedelem.hu, Peremvidékekre kiküldött tudósítója kérdésére.
A technikai részletekkel nem untatva az olvasót, csak annyit: az univerzum légierejének megálmodói a hajót állítólag egy régebbi típusú radartányér alapjára tervezték… ha igaz…

3. Szuper csillagromboló

Igen, a szuper csillagromboló, vagy hivatalos nevén Szuper-osztályú csillagromboló az a gigantikus monstrum, amelyik képtelen tíz másodperces snitt ideje alatt elejétől a végéig keresztülúszni a filmvásznon. Már csak azért sem, mert a pontos technikai adatok szerint nyolc kilométer hosszú, és a fedélzetén a Magyar Honvédség jelenlegi létszámának durván kilencszeresére (!) rúgó katona (egész pontosan 280 347 főnyi személyzet) szolgálja a Birodalom sötét érdekeit.

1596018909

A hajó saját legénységén felül képes akár 40 000 birodalmi rohamosztagos szállítására – nem írva a csapatokhoz tartozó szárazföldi haditechnikai eszközökről. Össztűzparancs kiadása esetén ötszáz nehéz- és könnyűüteg ontja magából az elképzelt lézersugarakat. Lázadóflotta legyen a talpán (azaz a hajtóművén), amelyik elbír akár egyetlen ilyen fémszörnnyel is!


4. (Hó)siklók

Nagy után váltsunk apróságra, és emlékezzünk meg a T-47-es siklókról, amelyek a fagyos Hoth bolygón történt legendás bevetésük során nemcsak megmentették Luke Skywalker életét, hanem vakmerő ellentámadásukkal időt is nyertek ahhoz, hogy a lázadók evakuálni tudják a bázisukat. Az Incom Corporation (ne tessék keresni a cégnevet a szaknévsorban) gyártotta siklókon száguldó pilóták teljesítménye az elöljárókat is lenyűgözte.

1596018909

Egy Voren Na’al nevű történész – korábban a Galaktikus Távirati Iroda munkatársa – leírása szerint ugyan a kiképzés során rendszeresen kiértékelték a kétszemélyes siklók vezetőinek teljesítményét, de az egész repülőszázadot harc közben a Hothon látták először. Mint fogalmazott, a látvány „szívderítő" volt. Az újságíró-történész neve nyilván senkinek nem mond semmit, de bizonyíthatóan látható a Jedi visszatér című filmben – konkrétan a győztes endori csata utáni medálparádén.

Visszatérve a T-47-esekre: a lázadók eredetileg felderítésre használták őket, és különféle bolygók klímáit figyelembe véve speciális típusokat is kialakítottak. Hósiklók mellett találhattunk a hadrendben például homoksiklókat (por elleni védelemmel ellátva, nagyobb kapacitású motorhűtőrendszerrel), vagy éppen mocsársiklókat (vízálló kivitelben, és pilóták számára speciális túlélőkészlettel.)

5. X-szárnyú vadászgép

A sebesség, a manőverezhetőség, és a megfelelő védelem tökéletes egyensúlya – ezt testesíti meg a mindenki által ismert T-65-ös X-szárnyú vadászgép. Talán kevesen tudják erről a hajóról, hogy számtalan altípusa is száguldozott annak idején keresztül-kasul a Galaxisban. Ezek közül érdemes kiemelni például az úgynevezett kétüléses, oktató változatot, melyen a szimulátorban már bizonyított pilóták gyakorolhattak bizonyos manővereket.

1596018910

A másik, szintén nem túl meglepő verzió a StealthX, tehát a lopakodó X-wing, amelyekkel a Luke Skywalker vezette Új Jedi Rend tagjai okoztak kellemetlen meglepetéseket ellenlábasaiknak. A T-65-ösök modernizált változatát, a T-70-eseket, láthattuk az Erő ébredésében, még később pedig az Incom piacra dobta a megerősített pajzsgenerátorral és megnövelt maximális, fény alatti sebességgel bíró XJ-sorozatot. Az új gépek a korábbi hat protontorpedó helyett már összesen kilencet lőhettek ki, köszönhetően a beépített, harmadik torpedóvetőnek. Hogy örült volna ennek Luke az első Halálcsillag elleni küzdelemben…

6. B-szárnyú vadászgép

Úgy tűnik, a B-betű a sci-fi-ben és a valóságban is a nehézbombázók jelzete – gondoljunk csak a legendás B-52-esre. Bizony, az első három epizódban itt-ott felbukkanó B-szárnyúak képezték a lázadóflotta nehéztüzérségét. Könnyű és nehéz lézerágyúk mellett ionágyúkkal is felszerelték, amelyekkel akár nagyobb hajók vezérlőrendszereit is meg lehet bénítani.

1596018910

Nehezebb manőverezhetőségüket bivalyerős pajzsgenerátorral (fiktív technikai fanatikusok kedvéért: Sirplex Zr-41-es típus…) ellensúlyozták, és összesen 12 protontorpedó hordozására voltak képesek. És miért B-szárnyú a nevük? Nos, elsőre ez nem nyilvánvaló, de bizonyos szögből nézve a hajó egészen hasonlít a kis „b" betűhöz.

7. (Továbbfejlesztett) TIE-vadász

Átlépve a sötét oldalra, a Galaktikus Birodalom vezetői, bőségesen rendelkezésre álló forrásaik miatt a vadászgép-beszerzési pályázaton a drágább, de minőségi helyett, az olcsót, nagy mennyiségben-elvet követték. Az unalomig ismert TIE-vadász voltaképpen repülő koporsó, hiszen pajzsgenerátorral egyáltalán nem szerelték fel. Jószerével elég egyetlen találat, és…

1596018911

A TIE-ok másik hátránya már nem annyira nyilvánvaló, mégis lényeges. Alakjuk, és nagy szárnyaik miatt ugyanis szűkebb helyeken sokkal nehezebb velük manőverezni, mint az X-szárnyúakkal. De persze sok lúd olykor disznót győz…

Egy idő után a birodalmi mérnökök persze megunták a dolgot, és elkezdtek továbbfejlesztett modellekkel kísérletezni. Áramvonalasabb formájukkal, és pajzsaikkal ezek már komoly fejtörést okoztak a lázadóknak. Még szerencse, hogy a gyártási költségek túl magasra rúgtak, és nem lehetett őket nyakló nélkül gyártani.

8. Koréliai korvett

A jellegzetes kalapácsfejéről felismerhető űrhajót nemes egyszerűséggel „Korélia büszkeségének" is nevezik. A CR90-es jelzetű fehérséget elsősorban lehengerlő hajtómű-teljesítménye emeli még akár a csillagrombolók fölé is. Ha azonban tényleg ilyen gyors a hajó, akkor miként volt képes Darth Vader rombolója elfogni a Halálcsillag lopott terveivel menekülő Leia hercegnőt?

1596018911

Nos, a csillagrombolókon, mint tudjuk, vonónyalábok találhatóak, és közelharcban a korvettnek esélye sincs a szürke monstrum ellen. Végezetül áruljunk el egy apró hadititkot: konstrukciós sajátosságai miatt a koréliai korvettek semmire sem tudnak lőni, ami elég kicsi ahhoz, hogy közvetlenül a hajtóműveik mögött manőverezzen.

9. Mon Calamari cirkáló

Ami viszont egy-egy elleni küzdelemben is méltó ellenfele a csillagrombolónak, az a képünk közepén látható Mon Calamari cirkáló. Az idén decemberben a mozikba kerülő Zsivány Egyes című filmben is feltűnő Mon Mothma, a lázadók vezére, korábbi szenátor egy ízben a Holonet kameráinak nyilvánossága előtt hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy bizony ezek a cirkálók mentették meg a Galaxist a Birodalomtól.

„Az endori csatában ezek a hajók tették lehetővé, hogy vadászgépeink berepüljenek a második Halálcsillag belsejébe. Nélkülük – és a Mon Calamari nép nélkül – ma már a birodalom rabszolgái lennénk" – fogalmazott.

1596018911

Az eredetileg utasszállítónak tervezett cirkálókat persze a szükség, illetve a Birodalom elleni küzdelem hozta ilyen helyzetbe. Akkor kezdték el felfegyverezni őket, amikor bolygójukat ellepték a rohamosztagosok. Ugyan nem rendelkeztek akkora fegyverarzenállal, mint a csillagrombolók, de egyes ágyúik nagyobb szögekben voltak képesek tüzelni.

Ám az igazán nagy előnyt a pajzsgenerátorok kialakítása jelentette. Először is, ezek nem a hajó külsején (mint a rombolóknál) helyezkedtek el, hanem belül, tehát nem lehetett csak úgy protontorpedókkal szétlőni őket. Másodszor pedig a több, arányaiban kisebb teljesítményű generátor lehetővé tette a pajzsok relatíve gyorsabb újratöltődését. Ez azt eredményezte, hogy a cirkáló az esetek nagy többségében sosem maradt aktív pajzs nélkül.

10. N-1 Naboo vadászgép

1596018912

Kicsi, elegáns és sárga – a kulturális sokszínűségéről, impozáns építményeiről, és ruhakölteményeiről ismert Naboo-bolygó légierejének ékköve ez az aprócska, de gyors vadászgép. Harci képességei mellett természetesen az esztétikumot se hagyták figyelmen kívül. A gép orra például azért készült krómötvözetből, hogy a légi parádéknál a napfény szépen meg tudjon csillanni rajta. Az N1- további előnye, hogy megfelelő előképzettség esetén akár 18 éven aluliak is vezethetik…


(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)

Fotó: HoloNet archív