Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemen: nemzetközi vizsgálatot követel az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 27. 14:28

Független és átfogó nemzetközi vizsgálatot követelt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) augusztus 25-én, csütörtökön a becslései szerint eddig 3799 civil áldozattal járó jemeni polgárháborúban elkövetett jogsértések miatt.

A genfi székhelyű OHCHR csütörtökön egy 22 oldalas jelentésben kifogásolta Abed Rabbo Manszúr Hádi nemzetközileg elismert kormánya, illetve az Ali Abdullah Száleh előző elnököt támogató síita húszi lázadók által elkövetett jogsértéseket.

Zeid Raad al-Husszein emberjogi főbiztos hivatala a többi között erőteljesen elítélte a gyerekkatonák besorozását, az amerikai dróncsapásokat és a jogvédők elleni támadásokat.

Az OHCHR egyúttal hangsúlyozta, hogy a Hádit támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció légicsapásai oltották ki a legtöbb civil életét.

„Bár a koalíció megosztotta belső vizsgálódásait, a főbiztosság nagyobb átláthatóságot követel azokban" – hangsúlyozta Mohammad Ali Alnszúr, a hivatal Közel-Kelettel és Észak-Afrikával foglalkozó részlegének vezetője.

„Az áldozatok kárpótlása fontos, de nem egyetlen eleme a helyreállításnak. Szerintünk szükség van az elkövetők számonkérésére, hogy ezek a jogsértések ne ismétlődhessenek meg" – tette hozzá.

A főbiztosság a Szanaát ellenőrző húszikat aknásítással, valamint lakott területek elleni rakétatámadásokkal és ágyúzással vádolta.

Az OHCHR szerint azért lenne szükség nemzetközi vizsgálatra, mert a 2015-ben létrehozott nemzeti vizsgálóbizottság szinte működésképtelen és nem foglalkozik a jogsértők kézre kerítésével.

A főbiztosság figyelmeztetett: ha a jemeni konfliktus továbbra is elhúzódik, az az arab-félszigeti ország teljes összeomlásával járhat.

A csaknem másfél éve tartó konfliktusban az ENSZ becslései szerint eddig legalább 9 ezren vesztették életüket.

A jelentés rámutatott: eddig több mint 620 gyerek vesztette életét a konfliktusban, míg 758 egész életére megnyomorodott. Jelenleg legalább 7,6 millió jemeni – köztük 3 millió nő és gyerek – alultáplált, és mindennapos küzdelem számukra az ivóvízhez jutás. A harcok miatt körülbelül 3 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat – áll a jelentésben.