Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-22 Raptor: halogatják az oxigénellátó rendszer vizsgálatainak befejezését

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. december 8. 14:06

Az Egyesült Államok légiereje hónapokkal kitolta a Raptorok oxigénellátó berendezésével kapcsolatos vizsgálatok befejezésének határidejét. A több mint öt hónapja tartó tudományos vizsgálatok eredményeit elméletileg novemberben kellett volna közzétenni, viszont az új terv szerint csak télen tudnak majd megfelelő kiértékeléssel előállni.

Mint ismeretes, az F-22-esek hosszú idő után szeptemberben emelkedhettek ismét a levegőbe, mivel rejtélyes módon több mit 20 pilóta számolt be hypoxiás tünetekről az elmúlt három évben. Röviddel a repülések újraindítása után azonban, októberben ismét leálltak a gépek pár napra, ugyanazon ok miatt.

A probléma valódi forrását ezidáig nem sikerült kideríteniük a Lockheed és a USAF szakembereinek. Tesztrepülések során megpróbálták újra előidézni a hypoxiával járó helyzeteket, ezek a kísérletek azonban sikertelenek voltak.

Az F-22-esek fedélzeti oxigénellátó berendezései (OBOGS) a hajtóművek kompresszoraiból vezetik el a levegőt, amelyet egy molekuláris szűrőn átáramoltatva juttatnak el a pilótához egy tömlőn keresztül. Innen a levegő egy része az anti-G ruha felfújására szolgál, még a többi levegőt a maszkon át lélegzi be a pilóta.

1595928611
 

Címkékvizsga