Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapestre látogattak

Szöveg: Gémes Ildikó |  2011. december 8. 13:00

A KatonaSuli program keretében Budapesten tettek látogatást a szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola tanulói a napokban. A huszonöt iskolást Jaksa Tibor nyugállományú alezredes kísérte el a fővárosba, ahol ellátogattak az Országházba, a Sándor-palotába és az MH Támogató Dandár laktanyájába is.

1595928610
Jaksa alezredes elmondta: az intézmény szeptemberben csatlakozott a KatonaSuli programhoz, jelenleg 83 diák vesz részt a képzésben.

A tanulók szakmunkás végzettséggel rendelkeznek, és kétéves intenzív érettségi felkészítés keretében tanulják a katonai alapismereteket, választható érettségi tantárgyként.

A képzés heti hét órában valósul meg, amely egészségügyi, biztonságpolitikai ismereteket, alaki foglalkozást, harcászatot és – újabb két órában – katonai testnevelést tartalmaz.

A budapesti kirándulás során a diákok ellátogattak az Országházba, ahol megtekintették a Szent Koronát és a honvéd koronaőrök munkáját is.

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság munkájába Homola Csaba nyugállományú dandártábornok, a HRB katonai szakértője avatta be a diákokat. A tábornok elmondta: reméli, hogy a következő katonagenerációt láthatta vendégül.

1595928610
A látogatás a Sándor-palotában folytatódott, ahol Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályvezetője, főhadsegéd fogadta a csoportot. Az épület bemutatása után a gyerekek a palota kertjéből megcsodálhatták Budapest panorámáját is.

Az egész napos programot az MH Támogató Dandár Budaörsi úton található Petőfi Sándor laktanyájában zárták a diákok. Az alaki pályán megtekintették a Honvéd Díszzászlóalj alapvető díszelgési tevékenységét, a különleges díszelgőcsoport bemutatóját, valamint az MH Központi Zenekar gyepshow-ját.

A Maléter Pál Rendészzászlóalj sátránál megnézhették és kézbe vehették a rendészek felszereléseit is. A rendszeresített eszközöket, valamint az alakulat felépítését, feladatait Pristyák János mérnök ezredes, a dandár parancsnokhelyettese mutatta be a látogatóknak.

1595928610