Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F–35-ösöket kapnak tesztelésre a hollandok

Szöveg: JETfly |  2008. március 4. 20:31

Az ötödik generációs F–35 Lightning II. vadászbombázók rendszeresítésében érdekelt Hollandia csatlakozik az előzetes tesztelést végző országokhoz. Az alapos, mindenre kiterjedő tesztsorozatot azért kívánják lefolytatni, hogy meggyőződhessenek arról, hogy a méregdrága harci gépek valóban teljeskörűen kielégítik-e a velük szemben támasztott igényeket.

A tesztelésre szolgáló két gépet 2011-ben venné át a Holland Királyi Légierő, hogy 2013-ig lefolytathassák a saját tesztprogramjukat.

Hollandia már kezdettől fogva érdeklődik az új, ötödik generációs típus iránt, és a tesztelésben, illetve a gyártásban is részt kíván venni akár beszállítóként is. Napjainkban számos további ország is érdeklődik a nagy harcértékű harci gépek beszerzési lehetőségéről, az USA kormánya azonban – a várható nagy exportbevétel ellenére – alaposan megfontolja majd, hogy kinek teszi lehetővé a rendszeresítést vagy esetleg a gyártásban való részvételt is.

Mint ismeretes, Hollandia összesen 85 darab F–35A Lightning II. vadászbombázó beszerzését tervezi, hogy leváltsa a jelenleg rendszerben álló, a következő évtized közepére várhatóan teljesen kifutó F–16MLU Fighting Falcon-flottát. Hollandia a jelenlegi tervek szerint több mint 5,5 milliárd eurót fog költeni a harci gépek új generációjára. A védelmi költségvetés folyamatos megnyirbálása miatt azonban kérdéses, hogy végül tényleg megvalósul-e mind a 85 darab F–35-ös beszerzése…

Címkéklégierő