Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-35, UAV és helikopter beszerzéseket hagytak jóvá Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 10. 19:19

A Törökországból érkezett legújabb hírek szerint a fegyveres erőkkel kapcsolatos több beszerzésről is megállapodtak a közelmúltban Ankarában. Valamennyi jóváhagyott beszerzés légi járművekről szól.

A merev szárnyúak közül elsőként említendő, hogy jóváhagyták két darab F–35-ös beszerzését. A török parlament védelmi ipari vállalatokat felügyelő albizottságának elnöke, a védelmi miniszter, a vezérkari főnök és Erdogan miniszterelnök jelenlétében lezajlott egyeztetésről annyi került nyilvánosságra, hogy a gépek szállítását 2015-re tervezik. Törökország egyébként 116 darab F–35 beszerzésével kívánja nyugállományba helyezni F–4E Phantomjait, illetve Block 30-as F–16-osait.

A parlamenti albizottság emellett elfogadta tíz darab, MALE kategóriájú UAV megrendelését is; a hírek szerint a Turkish Aerospace Industries Anka nevezetű típusról van szó. A tíz UAV mellett három földi irányítóállás is szerepel a „megrendelőlapon".

Mindezek mellett megkezdődtek a tárgyalások a török Kale Aero Group-al egy turbojet erőforrás fejlesztéséről, mely a TÜBİTAK-SAGE által fejlesztett és az F–35 számára is szánt moduláris stand-off rakéta röpítéséért lenne majd felelős. A dolog érdekessége, hogy ezen robotrepülőgéppel tavaly augusztusban már végrehajtották az első tesztet.

Végezetül elmondható, hogy a rendőrégre is gondoltak a török parlamentben: 15 darab amerikai Bell 429–est rendeltek számukra, amelyek a francia Alouette II-eseket váltják majd.

A TÜBITAK-SAGE fejlesztette SOM robotrepülőgép egy F-16 Block40 szárnya alatt az izmiri repülőnapon.