Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fagyos testnevelés

Szöveg: Pogrányi Zoltán zászlós |  2010. december 6. 9:07

Fagypont alatti hőmérséklettel és szakadó hóeséssel köszöntött be december a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába. Ilyen körülmények között a napi testnevelési foglalkozások végrehajtása nem csak a csúszós utak, de a hideg, miatt is veszélyes.

Ám a kültéri sportolásra alkalmatlan időjárás már nem befolyásolja a tatai katonák napi testnevelési rutinját, hiszen december első napjától az alakulat rendelkezésére áll egy modern, fűthető sportsátor, melynek alapterülete olyan nagy, hogy egy kispályás labdarúgó mérkőzésre alkalmas, műfüves pályát is magába foglal.

És mint minden hétköznap reggel, az év utolsó hónapja is testneveléssel kezdődött, igaz a megszokottól egy kicsit eltérő formában. Az alakulat kiképzési főnöksége ezen a napon hajtotta végre a harcoló alegységek szakaszparancsnokainak és szakasz tiszthelyetteseinek testnevelés módszertani felkészítését a műfüvön, a sátor védelmében.

Az ilyen felkészítéseknek több szempontból is kiemelkedő fontosságúak – mondta el Róth Balázs főhadnagy, az alakulat testnevelő tisztje. Mivel az alegységek testnevelési foglalkozásai előre tervezetten, speciálisan kialakított mozgásanyagok végrehajtásával történnek, elengedhetetlen, hogy a foglalkozásokat vezető parancsnokok tisztában legyenek azok szabályos végrehajtásának módjával és a szükséges bemelegítő mozgásokkal.
Persze a műfüvet is szokni kell, mert az alakulat nyáron használt sportpályája is más körülményeket biztosít.

Nem utolsósorban pedig fontos, hogy a testnevelési foglalkozásvezetők tökéletesen tudják a meghatározott mozgásanyagokat, hiszen a jó parancsnok nem követel meg olyat a katonáitól, melyet maga ne tudna végrehajtani – tette hozzá Róth főhadnagy.
A téli hónapokban a lövészdandár alegységei előre elosztott időpontokban veszik majd igénybe a sportsátrat, és a testnevelési foglalkozásokra a tatai laktanyában már sem a hó sem a fagy nem lehet hatással.

 

Fotó: A szerző felvételei