Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fallúdzsában népünnepélyt rendeztek az amerikai katonák távozása alkalmából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 15. 12:52

Valóságos népünnepélyt rendezett több száz ember az iraki Fallúdzsában – az amerikai katonai jelenléttel szembeni ellenállás első „bástyájában” – december 14-én, szerdán abból az alkalomból, hogy az amerikai csapatok az év végéig távoznak az arab országból.

A szervezők zászlókkal díszítették fel a Bagdadtól mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő, szunniták lakta város egyik terét, ahol olyan feliratok is láthatók voltak, hogy „Fallúdzsa az ellenállás bástyája", „Az ellenállás itt kezdődött", „Most (már) szabadok vagyunk".

A résztvevők – akiket iraki katonák vettek körül – két órán keresztül arcukat eltakaró, fegyveres lázadók képeit, valamint megölt amerikai katonák és a város elleni 2004-es két nagy katonai offenzíva alatt megsemmisített Humvee terepjárók fotóit lengették.

A rendezvényt a Hadra Muhamadíja téren tartották, az azonos nevű mecsettel szemben, amely 2004-ben az Abdallah al-Dzsanabi sejk által vezetett szunnita lázadók főhadiszállása volt. A sejk ma feltételezések szerint Szíriában rejtőzködik.

Fallúdzsában már 2003 májusában – vagyis nem sokkal az Egyesült Államok vezette nyugati szövetségesek márciusban megindított offenzívájának kezdete után – Amerika-ellenes megmozdulások voltak. A fallúdzsaiak ekkor még megelégedtek azzal, hogy cipővel dobálták meg az amerikai katonákat.

A városban később lázadás tört ki az amerikai katonai jelenlét ellen.

Az amerikai haderő két offenzívát is indított a felkelés leverésére. Az első, a 2004. áprilisi támadás kudarcot vallott, Fallúdzsa gyorsan az al-Kaida terrorhálózat fellegvárává vált. A 2004. novemberi második offenzívában 15 ezer amerikai katona vett részt, közel kétezer civil és 140 amerikai katona halt meg; ezt tekintik az amerikai hadsereg legnehezebb csatájának a vietnámi háború óta.