Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fatah-Hamász megállapodás született

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 28. 19:51

A két legfőbb palesztin szervezet, a Mahmúd Abbász elnököt támogató Fatah és a Gázai övezetet kormányzó Hamász megállapodásra jutott április 27-én, szerdán egy átmeneti nemzeti egységkormány létrehozásáról, s az általános választások dátumának meghatározásáról – közölte az egyiptomi hírszerzés. „A konzultációk teljes egyetértésre vezettek az összes megvitatott kérdéskörben” – olvasható a kiadott közleményben. A megállapodást megerősítette a két érintett palesztin szervezet is.

„A két fél szándéknyilatkozatot írt alá az egyezségről. Az összes vitatott pontot megoldották" – mondta Taher al-Nono, a Hamász szóvivője. A MENA egyiptomi hírügynökség szerint az összes palesztin frakció meghívást kap majd a nemzeti megbékélési egyezmény aláírására, s ez utóbbit néhány napon belül tartják majd Kairóban.
A Fatah küldöttségének vezetője, Azzam al-Ahmad szerint az átmeneti kormány független személyekből áll majd, s e testületnek az lesz a feladata, hogy egy éven belül megszervezze a palesztin elnök- és parlamenti választásokat.

A két fő palesztin mozgalom, az Abbász vezette, Ciszjordániát ellenőrző Fatah és az iszlamista Hamász között éles ellentétek feszülnek, amióta az utóbbi 2007 júniusában megszerezte az uralmat a Gázai övezet fölött. Eddigi megbékélési kísérleteik kudarcot vallottak. Egyiptom régóta közvetít e válságban, amelynek megoldása erősítheti a palesztinok pozícióit az Izraellel folytatandó tárgyalásokon. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont a megállapodásra reagálva kijelentette, hogy Abbásznak választania kell „az Izraellel és a Hamásszal kötött béke között".

Izrael nem tárgyal az új palesztin kormánnyal

1595917826
Az izraeli külügyminiszter értésre adta csütörtöki rádiónyilatkozatában, hogy a zsidó állam nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a megalakítandó palesztin átmeneti kormánnyal, amelyben a szélsőséges Hamász is képviseltetni fogja magát.
Avigdor Liberman kijelentette: a palesztinok átléptek egy „vörös vonalat" a némileg váratlanul megszületett, szerda este Kairóban aláírt megállapodással. Azzal fenyegetőzött, hogy Izrael számos megtorló intézkedést hoz a Palesztin Hatóság ellen.
Az egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott egyezség a két nagy ellenlábas palesztin mozgalom, a Fatah és a Hamász között született, és ötéves szembenállásuknak vet véget. A Hamász 2006-ban megnyerte a parlamenti választásokat, majd a következő évben kiszorította a Fatahot a Gázai övezetből, és kizárólagos ellenőrzése alá vonta a Földközi-tenger partján fekvő területet. Azóta a palesztin elnök és a Palesztin Hatóság (PH) ellenőrzése csak az Izraeltől keletre fekvő Ciszjordániára terjed ki. A PH a Jordán nyugati partján Szalám Fajjád vezetésével külön kormányt hozott létre.
A friss megállapodás szerint a Fatah és a Hamász néhány napon belül átmeneti időre nemzeti egységkormányt alakít, és egy éven belül parlamenti és elnökválasztásokat tartanak a palesztin területeken.

Az izraeli külügyminiszter figyelmeztetett: mostantól fogva több száz Hamász-terrorista nyerheti vissza a szabadságát, és a kiegyezés oda vezethet, hogy a radikális szervezet átveszi a hatalmat Ciszjordániában is. Avigdor Liberman meglebegtette, hogy Izrael megvonhatja Mahmúd Abbász palesztin elnöktől és Fajjád kormányfőtől a különleges jogállást, ami azt jelentené, hogy nem utazhatnának szabadon Ciszjordániában. A zsidó állam emellett befagyaszthatja a PH nevében Izrael által beszedett adók átutalását – mondta.
Izrael eddig kizárólag a Fatah-kormánnyal folytatott tárgyalásokat, a Hamászt, miután a szervezet alapokmánya szerint is a zsidó állam elpusztítására tör, terroristaszervezetnek tekinti, és elutasít mindenféle együttműködést vele.

Irán üdvözölte a megállapodást

1595917826
Az iráni külügyminisztérium üdvözölte csütörtökön a két nagy palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász között előző nap Kairóban létrejött megállapodást.

„Irán üdvözli a megállapodást és az egyiptomi kormány erőfeszítéseit", amelynek révén lehetővé vált az egyezség – áll Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter közleményében, amely az iráni állami tv honlapján jelent meg.

A palesztinközi megbékélésről szóló előzetes megállapodás aláírása „a nagyszerű egyiptomi nép első győzelme" Palesztinával kapcsolatban az arab országban lezajlott vezetőváltás, Hoszni Mubarak volt elnök elmozdítása óta – írta a teheráni külügyminisztérium. Egyszersmind kifejezte reményét, hogy hamarosan újra megnyitják az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőt.

Irán erőteljesen támogatja a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászt, miközben rendszeresen bírálja a Mahmúd Abbász elnököt és az általa vezetett Fatah mozgalmat amiért „lepaktálnak Izraellel".

Az iszlám köztársaság és Egyiptom viszonya fagyos volt Mubarak több mint harminc évi regnálása idején, de az elnök elmozdítása óta lassú enyhülésnek indult. A két ország külügyminisztere a jövő hónapban Indonéziában kétoldalú megbeszélést folytat az el nem kötelezett országok találkozóján.