Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveres katonák a Pénzügyminisztériumnál

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 15. 7:47

Felfegyverzett amerikai katonák őrizték a homokzsákokkal elkerített Pénzügyminisztérium épületét vasárnap Budapesten. A József Nádor tér egy magyar-német-szerb koprodukcióban készülő film forgatásának adott otthont.

A Mamarosh (Mama pici fia) című film a rendező, Momcilo Mrdakovic saját élményein alapszik: a 65 éves alkotó a szerb háború idején a vele és édesanyjával történteket idézi fel első rendezésében.

Az 1999-es belgrádi bombázások idején zajló mozit Belgrádban, Budapesten és New Yorkban forgatják. A történet szerint a középkorú fiú és 83 éves édesanyja Magyarországra menekülnek, majd innen megpróbálnak kijutni az Egyesült Államokba.

A vasárnapi forgatáson a Pénzügyminisztérium épülete “játszotta" az Amerikai Nagykövetséget, amely előtt a szerb menekültek vízum reményében várakoznak.

“Nagyjából 8 napot forgatunk Budapesten, lesz pár jelenet a Margit-szigeten és néhány belvárosi utcában, a nagykövetségen, a motelben játszódó jeleneteket pedig Kőbányán vesszük fel" – mondta el Berger József, a film egyik producere a forgatási szünetben a sajtó képviselőinek.

A keserédes vígjátékban a rendező szerint éppúgy keveredik a humor és a dráma, mint az életben: “vannak helyzetek, amelyeket csak nevetve lehet túlélni" – jegyezte meg a félig Amerikában, félig Szerbiában élő filmes. “A filmben például szerepel egy ló, amely könnyebben jut vízumhoz, mint az emberek – hihetetlenül hangzik, de valóban ez volt a helyzet" – tette hozzá.

A stábban több magyar filmes, köztük Vecsernyés János vezetőoperatőr, Ragályi Márton forgatóoperatőr és Kovács György hangmérnök is megtalálható.

A másfél millió eurós (403 millió forint) költségvetésű alkotást a tervek szerint 2010-ben mutatják be.