Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington nem hagyja magára Afganisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 15. 13:49

Afganisztán számíthat az Egyesült Államokra, mert az nem hagyja magára a háború dúlta országot, még ha hatalomváltás zajlik is Washingtonban – jelentette ki George Bush amerikai elnök hétfőn afgán kollégájával, Hamid Karzaival közös kabuli sajtóértekezletén.

Bush búcsúlátogatást tesz Irakban és Afganisztánban, minthogy januárban lejár elnöki mandátuma. Biztonsági okokból ezt a vizitet sem jelentették be előre. Az előkészületek titokban zajlottak, az amerikai elnök gépe az éjszaka leple alatt tette meg az utat Bagdad és a Kabul melletti Bagram támaszpont között, ahol egy hatalmas sátorban több ezer amerikai katona várta Busht.

“Biztos vagyok abban, hogy győzni fogunk Afganisztánban, mert igaz ügyet szolgálunk. Amint lehet, újabb amerikai katonák érkeznek ide, az országnak azokba a részeibe, amelyekben a tálibok aktívak" – jelentette ki Bush a katonák előtt tartott beszédében.

Később, Kabulban, Hamid Karzaival tartott megbeszélése után Bush közölte: biztosította tárgyalópartnerét afelől, hogy ahogyan Afganisztán számíthatott a jelenlegi, leköszönő amerikai kormányra, úgy számíthat majd a következőre is. Azt mondta: szeretné, ha sikerülne utódjának, Barack Obamának az, amit kormányával eltervez Afganisztánnal kapcsolatban.

Obama fogadkozik, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonít majd az afganisztáni rendezésnek, szerinte ugyanis a Bush-kormány az iraki háború miatt nem fordított elegendő figyelmet Afganisztánra.

Bush sajtótájékoztatóján elismerte, hogy Afganisztánban az utóbbi időben nőtt az erőszakcselekmények száma, de az is tagadhatatlan szerinte, hogy sokat javult a helyzet 2001 óta, amikor az amerikai erők megfosztották hatalmuktól a tálibokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy utak, iskolák és kórházak tucatjai épültek az országban.

Fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok folytassa az együttműködést Pakisztánnal az afgán határ mentén megbúvó iszlamisták elleni harcban. Szerinte nehéz lesz sikerre vinni az afganisztáni missziót, ha Pakisztánban szabadon mozoghatnak azok, akik támadásokat hajtanak végre az afganisztáni infrastruktúra, a lakosság és a katonák ellen.

Karzai kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy még korai lenne beszélni a külföldi csapatok kivonásáról. Mint mondta: az afgán nép nem fogja hagyni, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség elhagyja, “még mielőtt lábra tudna állni, vagy elég erős lenne ahhoz, hogy megvédje saját országát, és fejlessze gazdaságát".

Bush említést tett arról Kabulban, hogy készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztendő amerikai határozattervezet, amely újabb lendületet adna a közel-keleti békefolyamatnak, megerősítené a tavalyi annapolisi konferencián elindított izraeli-palesztin megbékélési folyamatot.

Az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban Bush kijelentette: a Phenjannal tárgyaló öt országnak továbbra is határozottnak, de türelmesnek kell lennie, hogy diplomáciai úton meg lehessen oldani a problémát.