Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombák a fővárosban

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 15. 14:13

Az 50. héten, azaz december 8–14-e között 22 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül nyolc esetben a tűzszerészeknek soron kívül kellett intézkedniük.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a tűzszerészek idén eddig összesen 2376 bejelentést kaptak.

December 9-én, Székesfehérváron, a Bőrgyár utcában, közterületen, földmunka közben, a vízelvezető árok szélén bukkantak több világháborús robbanószerkezetre a munkások. Értesítették a tűzszerészeket, akik – Pásztor Norbert főtörzsőrmester, járőrparancsnok vezetésével – két darab 105 milliméteres repeszromboló gránátot, illetve egy német gyártmányú kézigránátot szállítottak a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Két nappal később, december 11-én ugyancsak ide kellett kivonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. Hiszen újabb két darab kézigránát és egy 82 milliméteres aknavető gránát került elő. A tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – ezeket a szerkezeteket is a központi gyűjtőhelyre szállította.

Ugyancsak december 11-én a Pest megyei Maglódon is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az Ecseri úti felüljáró közelében, földmunkák közben került elő egy világháborúból visszamaradt robbanószerkezet. A tűzszerészek – Szalay Attila zászlós vezetésével – ZAB–50-es típusú, szovjet gyújtógránátként azonosították az eszközt, amelyből a benne lévő napalmot a helyszínen kiégették. A maradék pirotechnikai anyagot és a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

December 11-én a főváros XI. kerületében is szükség volt a tűzszerészek munkájára, hiszen a Pipacs utcában, egy építkezésen egy darab FAB–50-es szovjet rombolóbomba, illetve egy német gyártmányú, kézi páncélelhárító eszköz került elő. A veszélyes szerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

A Pipacs utca építkezésre két nappal később ismét vissza kellett térnie az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek. Ekkor egy FAB–100-as rombolóbomba, illetve egy félbetört szovjet gyártmányú bomba került elő a földből. A gyújtószerkezetek kiszerelése és helyszínen történő megsemmisítése után a tűzszerészek a bombatesteket a központi gyűjtőbe szállították.

December 12-én, hajnali két órakor hatástalanították a tűzszerészek azt a FAB–100-as szovjet gyártmányú rombolóbombát, amelyik még az előző nap délután került elő a Budapesten, a Hegyalja úton, a Citadellára vivő út melletti sporttelepről. Az éjszakai munkára azért volt szükség, hogy ne kelljen órákra lezárni – s ezzel óriási közlekedési káoszt okozni – a Hegyalja utat. A bomba gyújtószerkezetét egyébként Szalay Attila zászlós szerelte ki és semmisítette meg, majd a bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

December 14-én Budapest I. kerületében, a Várkert rakparton, egy nyitott építkezésen bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. Az azonnal értesített tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester, járőrparancsnok vezetésével – megállapította, hogy egy 105 milliméteres repeszromboló gránát került elő. Annyira jó állapotban volt, hogy nem kellett a helyszínen megsemmisíteni, így a központi gyűjtőbe szállították.