Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek támadtak egy kórházra Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 19. 17:49

Hozzátartozóik halála miatt Irakban egy kórházat támadtak meg fegyveresek július 17-én – közölte a rendőrség, amely őrizetbe vette a tetteseket. Egy biztonsági forrás értesülése szerint az offenzíva megtorlás volt azért, mert leállt a lélegeztetőgép négy koronavírusos betegnél, aki ezt követően meghalt.

A hatósági közleményben azt írták, hogy a biztonsági erők őrizetbe vettek egy fegyveres csoportot, amely megtámadta az al-Kindi kórházat, az iraki főváros egyik legfontosabb ilyen létesítményét. A forrás szerint mintegy tíz ember hajtotta végre a rajtaütést, de mindegyiküket elfogták. A támadók annak a négy betegnek a családtagjai voltak, akik délután meghaltak, miután egy áramkimaradás miatt leállt a lélegeztetőgép – tette hozzá a nyilatkozó. Az incidens a bagdadi al-Kindi kórházban, az ország legmodernebb, koronavírusos betegek gyógyítására berendezkedett központjában történt, ahol nagy teljesítményű generátorok is találhatók azért, hogy elkerüljék a gyakori áramkimaradásokat.

A közel-keleti ország kórházaiban gyakran katasztrofális a helyzet, amit az is mutat, hogy három hónapnál rövidebb idő alatt két tűzvész is bekövetkezett. Az egyik esetben áprilisban, Bagdadban több mint 80 ember halt meg, a másikban pedig múlt hétfőn, az ország déli részén fekvő Nasszírijában legalább 90 ember vesztette életét a keletkezett tűzben. Minden egyes ilyen iraki tragédia rámutat az alapvető biztonsági szabályok hiányára, a megvesztegethetőségre és a hatóságok mulasztására. Az országban az egészségügy és a villamosenergia-ágazat szétesőben van - írta anyagában az AFP francia hírügynökség. A koronavírus-járvány kezdete óta Irakban több mint 17 700-an haltak meg a kórban. A napi esetek száma napok óta 8000 és 9500 között ingadozik.

×