Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresekkel ugrott össze a mexikói hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 22. 14:42

Öt halottja van a mexikói hadsereg és fegyveresek összecsapásának az amerikai határnál fekvő Nuevo Laredóban – jelentette csütörtökön az mexikói védelmi tárca, amely szerint a lövöldözésben három katona is megsebesült. A bejelentés szerint fegyveresek – feltételezhetően az egyik drogkartell zsoldosai – egy csoportja támadt a katonákra, akik viszonozták a tüzet, s öt támadóval végeztek.

Az akcióban a katonák 11 lőfegyvert, csaknem háromezer darab lőszert és több mint száz tárat zsákmányoltak, és öt autót lefoglaltak.

Tamaulipas mexikói államban a Golfo és a Los Zetas drogkartellek tevékenykednek: korábban szövetségesek voltak, de már évek óta ádáz harcot vívnak a régió ellenőrzéséért.

Ugyancsak az amerikai határon fekvő Ciudad Juárezben – amelyet az erőszak fővárosának bélyegeznek Mexikóban – bérgyilkosok egy csoportja lelőtt egy amerikai állampolgárt, a nemzeti gárda tagját, és mexikói tolmácsát, továbbá megsebesített egy helyi lakost. A 22 éves José Gil Hernández Ramírez nem volt szolgálatban. A mexikói hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a nyílt utcán kiterítve, számtalan lőtt sebbel találtak a két halálos áldozatra.

Idén az amerikai El Pasóval szemben fekvő Ciudad Juárezben már hat amerikai állampolgárt öltek meg, a gyilkosságok száma pedig túllépte a 2300-at: vagyis naponta átlagosan kilenc emberrel végeznek fegyveresek. A városban a Juárez kartell és Sinaloa kartell vív egymással harcot a helyi kábítószerpiac, illetve az Egyesült Államokba irányuló drogcsempészet ellenőrzéséért.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem elleni harcra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.