Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitrinbe zárt forradalom

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. október 22. 13:39

Az átlagos múzeumba egyszer elmegy az ember, végignézi a kiállítási tárgyakat, közben elraktározza magában az emlékeket, a múlt egy szeletét, és az élmény ezzel lezárul. Kiskunmajsán viszont az ’56-os múzeumon kívül egy egészen kivételes ötletességgel és méltósággal megtervezett kápolnában is gyönyörködhetünk.

Ami azonban végképp egyedülállóvá teszi 1956 élő emlékhelyét, az a nyaranta rendszeresen megszervezett ifjúsági tábor, ahol a fiatalok rövid idő alatt többet tudhatnak meg a forradalom és szabadságharc igazi lényegéről, mintha hónapokat üldögélnének egy könyvtár kietlen csendjében.

A sajátos hangulatvilágításban az embert szinte megérinti az akkori forradalmi hevület, a kiábrándulás és gyász érzelemkeveréke. Hatalmas lyukas, szakadt, kormos zászló; kopott, krémszínű ballonkabát, és DSK-géppuska. Mindszenty József komor tekintete, a forradalom angyala és régi kézifegyverek, vitrinben. Egy üres, Molotov-koktélos üveg – talán éppen pálinkát töltöttek bele eredetileg, de aztán az ebédlőasztal helyett fiatal egyetemista kezébe került, aki már nem tudta meggyújtani a rongyot.

Alapos helyszíni beszámoló a Magyar Honvéd Magazin október 22-én megjelenő friss számában!