Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvernemi nap koszorúzással, ejtőernyős ugrással

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 26. 16:31

Immár hetedik éve, hogy március 23. az ejtőernyősök fegyvernemi napja. Idén, március 26-án, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis adott otthont a szokásos, ejtőernyősök napja alkalmából rendezett egész napos ünnepségnek, amely katonanemzedékek találkozója volt, hiszen a rendezvényen több száz nyugállományú és aktív ejtőernyős vett részt.

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) javaslatára a HM Honvéd Vezérkar akkori főnöke, Szenes Zoltán altábornagy ejtőernyős fegyvernemi nappá nyilvánította március 23-át. Mégpedig azért, mert 1918-ban ezen a napon hajtotta végre az első magyar ejtőernyős ugrást Boksay Antal repülő (megfigyelő tiszt) főhadnagy, hogy kipróbáljon egy német pilótaernyőt.

Immár hét éve, hogy a MEBSZ tagjai közösen ünnepelnek a katonai ejtőernyőzést folytató alakulatokkal. Idén, március 26-án, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis adott otthont az ejtőernyősök napja alkalmából rendezett egész napos ünnepségnek.

A bajtársi szövetség és az MH 25/88. Könnyű Vegyes zászlóalj által rendezett program ünnepi állománygyűléssel kezdődött. A rendezvényen többek között részt vett Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke is.

Ruszin Romolusz alezredes, zászlóaljparancsnok ünnepi beszédében az ejtőernyősök összefogásáról és a paradigmaváltás lehetőségéről beszélt. Kiemelte: a Magyar Honvédségnél sajnos kevés az ejtőernyők száma, de ezeket az eszközöket igyekeznek a lehető leghatékonyabban kihasználni. A parancsnok szólt arról is, hogy szükséges lenne új felszerelések beszerzése.

Az ünnepség elismerések és jutalmak átadásával folytatódott, s ennek során az MH 34. Bercsényi László

Különleges Műveleti Zászlóalj csapatzászlószalagot kapott Szolnok várostól.

A rendezvény hagyományosan az ejtőernyőzés közben elhunyt hősi halott katonák emlékművénél folytatódott, ahol Keresztúri László nyugállományú ezredes (a 25/88-as zászlóalj jogelődjének korábbi parancsnoka), a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége nevében emlékezett meg az életüket vesztett katonatársakról. Ezt követően a MEBSZ tagjai és a szolnoki laktanyában települő katonai szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet, majd megszólalt a lélekharang is.

A fegyvernemi nap alkalmából rendezett statikus bemutatón a vendégek megismerkedhettek a katonák által használt ejtőernyőkkel és a szolnoki alakulatoknál rendszerben lévő kézifegyverekkel is. A dinamikus bemutatót a szervezők eredetileg úgy tervezték, hogy minden ejtőernyőtípussal bemutatóugrást hajtanak végre, ám a viharos szél miatt csak teherdobásra, illetve az ejtőernyős válogatott bemutatójára volt lehetőség. A teherzsákokat háromszáz méter magasból dobták ki egy AN–26-os szállító-repülőgép fedélzetéről, míg a válogatott tagjai háromezer méteres magasságból ugrottak.

Az egész napos rendezvény este, az ugyancsak tradicionális ejtőernyős bállal zárult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: A szerző és Matócsiné Kiss Hajnalka főtörzsőrmester