Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvernyugvás a Közel-Keleten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 19. 6:10

Azonnali, egy hétre szóló tűzszünetet jelentettek be vasárnap a Hamász palesztin iszlamista szervezet és gázai övezetbeli fegyveres szövetségesei, ezt az egy hetet adva Izraelnek, hogy kivonja csapatait a területről. Az izraeli hadsereg a délután folyamán kulcspozíciókat hagyott ott Gázában.

A tűzsszünetről szóló döntést a palesztin csoportok damaszkuszi tanácskozásán hozták – közölték egybehangzóan a Hamász és az Iszlám Dzsihád szóvivői. A palesztinok követelik továbbá: Izrael nyissa meg a Gázai övezet összes határátkelőjét, hogy biztosíthassák a terület lakosságának ellátását. A Hamász Damaszkuszban székelő politikai bizottságának helyettes vezetője, Músza Abu Marzúk a szíriai televízióban azt hangoztatta, hogy “az izraeli ellenségnek nem sikerült kierőszakolnia feltételeit". Hangsúlyozta, hogy a tűzszüneti döntés az összes palesztin frakció nevében született. “Készek vagyunk elfogadni minden olyan – főleg egyiptomi, török, szíriai és katari – erőfeszítést, amely az ismert követeléseinket kielégítő konkrét egyezmény megkötésére irányul" – ismertette az erről szóló nyilatkozatot Marzúk, a megnyitandó átkelőhelyek közül külön kiemelve a déli, Egyiptommal határos Rafahot.

Daúd Sihab, az Iszlám Dzsihád egyik vezetője szintén megemlítette, hogy a kisebb palesztin csoportok is csatlakoztak az egyhetes fegyvernyugváshoz. Marzúkhoz hasonlóan ő is hangoztatta, hogy “az ellenállás kész válaszolni minden egyiptomi, török, szíriai és (más) arab erőfeszítésre".

Az izraeli hadsereg korábban azt közölte, hogy nem veszik fontolóra a csapatkivonást mindaddig, amíg a Hamász és a többi fegyveres szervezet be nem szünteti a tüzet. Abu Marzúk bejelentésére Mark Regev izraeli kormányszóvivő úgy reagált, hogy tiszteletben tartják a tűzszünetet, amennyiben a zsidó államot nem éri támadás vagy provokáció a Hamász részéről. A szóvivő mindamellett megismételte, hogy Izrael nem tárgyal a Hamásszal, amelyet terrorszervezetnek tart.

Kulcspozíciókat hagytak ott

Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonultak ki vasárnap az izraeli erők, a Gázai övezet és Izrael határtérségébe húzódva vissza a tűzszünet életbe lépése nyomán – közölték szemtanúk, majd a hadsereg bejelentette, hogy fokozatos visszavonulás kezdődött. A szemtanúk a Gázától délre fekvő Necarím volt zsidó telepről láttak távozni harckocsikat, miáltal újra megnyílt a január 3-án lezárt út az övezet északi és déli része között. Ugyancsak elhagyták az izraeli katonák a Gázától északra fekvő Atatra körzetét is. Szemtanúk szerint a harckocsik az övezet északi és keleti határán, még palesztin területen foglaltak el új állásokat.

Az izraeli hadsereg nem közölte, hány katonáját vonja ki a Gázai övezetből. A Tízes Csatorna izraeli tévéállomás a határ felé tartó harckocsikat és mosolygó katonákat mutatott. Fotósok a győzelem V betűjét felmutató katonák csoportjait látták.

Izrael tábori klinikát nyitott vasárnap a gázai övezeti határ mentén az ostromlott övezet betegeinek és sebesültjeinek kezelésére. Jichák Hercog népjóléti és szociálisügyi miniszter közölte, hogy a klinika – amelyben laboratórium és röntgengép is van – “a lehető legtöbb rászorulót fogja kezelni Gáza lakóinak jóléte érdekében".

Palesztin orvosok szerint mintegy 1200 gázai vesztette életét és több mint 5000 sebesült meg az izraeli haderők és az iszlamista Hamász fegyveresei közötti harcokban. Emberjogi szervezetek amiatt bírálják Izraelt, hogy nem tett eleget a gázai polgári lakosság védelméért.

Minicsúcs a helyzet rendezéséért

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben vasárnap délután nemzetközi mini-csúcsértekezletet tartottak a gázai tartós tűzszünet és az övezet újjáépítésének ösztönzése céljából. A Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyen megrendezett találkozó két társelnöke Hoszni Mubarak egyiptomi és Nicolas Sarkozy francia elnök volt. Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Törökország és Jordánia állam- illetve kormányfői vettek rajta részt, jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, a palesztinokat Mahmúd Abbász elnök képviselte.

Nabíl Amr, a Palesztin Hatóság kairói nagykövete még a megnyitó előtt egy újságírói kérdésre kijelentette: Mahmúd Abbász ragaszkodik nemzetközi erő telepítéséhez a Gázai övezetbe az ottani palesztin lakosság védelmére, “bármi is erre az ellenzék (az övezetet uraló Hamász) válasza".

Mubarak elnök az értekezleten további nemzetközi támogatást kért az egyiptomi tervezethez a gázai övezeti erőszak tartós megszűnése érdekében, “hogy megszilárduljon a tűzszünet, s egy következő szakaszban megvalósuljon az izraeli csapatok kivonása Gázából, visszatérés a fegyverszünethez, az átkelőhelyek megnyitása és a blokád feloldása". A csúcson részt vevő és egymás után felszólaló vezetők támogatásukról biztosították az egyiptomi tervet. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a tűzszünet akkor lehet tartós, ha a Hamász felhagy a rakétatámadásokkal, Izrael pedig önmérsékletet tanúsít.

Sarkozy a megbeszélések után Mubarakkal és több európai államfővel tartott sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy Izraelnek távoznia kell Gázából, ha a Hamász abbahagyja a rakétatámadásokat. “Nincs más megoldás a béke érdekében." Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap estére vacsorára hívta meg Jeruzsálembe a sarm-es-sejki csúcson részt vevő hat európai állam vezetőit.