Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény bírálat Kabulnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 19. 6:19

Tehetetlennek nevezte és élesen bírálta az afgán kormányt a NATO főtitkára a The Washington Post című amerikai napilap által vasárnap közölt levelében.

Jaap de Hoop Scheffer szerint Afganisztánban nem az a legfőbb gond, hogy túl sokan vannak a rendszerrel szemben ellenséges tálibok, hanem sokkal inkább a kormányzás elégtelen mivolta. “Az afgánoknak olyan kormányra van szükségük, amely megérdemli a hűségüket és bizalmukat" – fejtette ki a főtitkár, hozzátéve, hogy a tálibok lázadása a semmibe vész, mihelyst egy ilyen kormány létrejön.

Első alkalommal fordul elő, hogy a NATO főtitkára ilyen erős bírálattal illeti a kabuli kormányt, ostorozva annak korruptságát, de az amerikaiak által támogatott és hatalomra segített Hamid Karzai államfő nevét nem említette.

A muzulmán vallási iskolákból kiindult fanatikus tálib mozgalom uralmi rendszerét 2001 végén döntötték meg az Északi Szövetség erői az Egyesült Államok támogatásával és irányításával. A NATO-főtitkár értékelése szerint az azóta eltelt hét évben az afgánoknak és nyugati szövetségeseiknek a stabilizációt és az újjáépítést illetően nem sikerült odáig eljutniuk, ameddig remélték.

Miközben az ország nyugati és északi részén viszonylag nyugodt a helyzet, a déli részt “szétzilálja a lázadás, a kábítószer(kereskedelem) és egy tehetetlen kormány"- mutatott rá de Hoop Scheffer.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzetek közösségének továbbra is támogatnia kell Afganisztánt.

“Eleget fizettünk, vérben és pénzben, hogy az afgán kormányt arra kérjük, cselekedjen konkrétabban és határozottabban a korrupció kiirtásáért és a hatékonyabb működésért, még akkor is, ha ez súlyos politikai következményekkel jár" – fűzte hozzá.

Kabulban rossz néven vették, hogy az Egyesült Államok új külügyminiszterének jelölt Hillary Clinton keddi szenátusi meghallgatásán “narkóállamnak" nevezte a világ ópiumtermelésének 90 százalékát adó Afganisztánt.

Rangin Dadfar Szpanta afgán külügyminiszter teljességgel helytelennek nevezte ezt a minősítést, bár elismerte, hogy Afganisztán a világ egyik vezető kábítószer-termelő országa. Kijelentette, hogy Hillary Clinton “Afganisztán jó barátja, egyik legközelebbi barátunk, de ha valaki azt hiszi, hogy kormányunknak bármiféle köze van a drogtermeléshez, az teljességgel helytelen".

A szenátus elé terjesztett írásos nyilatkozatában Clinton úgy fogalmazott, hogy “az afgán kormányt legyűrik korlátozott lehetőségei és a széles körben elterjedt korrupció".