Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világkörüli úton a Nagy Péter

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 19. 6:25

Az orosz Északi-flotta büszkesége, a nukleáris meghajtású Nagy Péter csatacirkáló immár az Indiai-óceán vizein hajózik, miután január 15-én elhagyta a dél-afrikai Fokváros kikötőjét.

A nagy harcértékű hadihajó még tavaly ősszel indult el hazai kikötőjéből, hogy először a Földközi-tengeren, majd a Karib-tengeren és az Atlanti-óceánon hajtson végre feladatokat. Ezt követően Afrikát megkerülve az Indiai-óceán irányába fordult, kihasználva a nukleáris meghajtásból fakadó, szinte korlátlan hatótávolságát.

Január végén a Kirov-osztályba tartozó Nagy Péter csatacirkáló az indiai haditengerészet egységeivel közösen hajt majd végre hadgyakorlatot – jelentette ki Igor Digalo, az orosz flotta szóvivője. Több másik orosz hadihajó – például a jelenleg a szomáliai kalózokkal viaskodó Admiral Vinogradov – is csatlakozik majd a hatalmas csatacirkálóhoz, hogy együtt vegyenek részt az INDRA 2009 elnevezésű hadgyakorlaton.

Az orosz haditengerészet rendkívül aktív tevékenységet folytat világszerte, számos hadihajójuk tartózkodik az anyaországtól távoli vizeken. A jövőben várhatóan további egységek is bekapcsolódnak a kalózok elleni hadműveletekbe is, illetve 2009-ben is számos nyíltvízi hadgyakorlatot terveznek az orosz stratégák.