Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fehérvár Köszönti Katonáit

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2022. május 18. 23:00

Hagyományosan a magyar honvédelem napja közelében rendezik meg a „Fehérvár Köszönti Katonáit” elnevezésű gálaestet, amellyel a város vezetői és lakossága hálájukat szeretnék kifejezni a település katonáinak az áldozatkész szolgálatukért. A május 18-án, a Vörösmarty Színházban megtartott rendezvényen jelen volt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, illetve Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Fehérvár Köszönti Katonáit KLAC6841

A gálaműsorral egybekötött ünnepségen dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében örömének adott hangot, hogy a koronavírus-járvány okozta szigorítások elmúltával, két év után, végre folytathatják a gálaest hagyományát, amivel köszönetet mondhatnak a magyar katonáknak. A polgármester hozzátette: a hála kifejezése különösen fontos idén, amikor a város alapításának 1050. és az Aranybulla Székesfehérváron történő kibocsátásának kerek 800. évfordulóját ünneplik. Hangsúlyozta: hazánk és a város történelme elképzelhetetlen lett volna katonák, katonai szervezetek nélkül. Nincs ez másképp ma sem, hiszen az elmúlt időszak történései mind azt bizonyítják, hogy hazánknak szüksége van a Magyar Honvédségre.

„Bizony itt, a XXI. században is szükség van az önök szolgálatára” – mondta Cser-Palkovics András, hozzátéve: ezt azért is szeretné hangsúlyozni, mert a saját generációja - illetve a fiatalabbak még inkább - a kilencvenes és a kétezres években abban nőttek fel, hogy állandóan azt hallották: Európában igazán már nincsen szükség katonákra. Bár a katonaemberek már akkor is felhívták a figyelmet arra, hogy ez nincs így. „Az élet sajnos pedig bizonyítja, hogy nekik volt igazuk” – mondta Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte: ezt a tanulságot akkor se felejtsük el, amikor majd véget ér a háború és újra beköszönt a béke. Kijelentette: itt van a mi életünkben az élő példa, hogy szükség van a katonákra.

A város polgármestere beszéde zárásaként köszönetet mondott Benkő Tibor honvédelmi miniszternek azért a baráti és szakmai együttműködésért, amivel mindig is viszonyult Székesfehérvárhoz.

Fehérvár Köszönti Katonáit KLAC6939

A gálaesten éppúgy helyett kaptak a komolyzenei, mint a popkultúrát meghatározó dallamok. A székesfehérvári helyőrségi katonazenekar előadásának egy pontján Ruff Tamás őrnagy, karmester a színpadra invitálta Benkő Tibor honvédelmi minisztert és köszönetet mondott neki azért a sok éves támogatásért, amit előbb a Magyar Honvédség, majd a honvédelmi tárca éléről nyújtott a katonazenészeknek.

A rendezvényen a számos elismerés mellett átadták Székesfehérvár Megyei Jogú Város egyik legkiemelkedőbb kitüntetését, a Sipos Gyula-díjat is, amit idén Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) parancsoka vehetett át szolgálata elismeréséül.