Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejbelőttek egy újságírót Irakban

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. május 4. 19:58

Az utcán lőttek fejbe egy iraki újságírónőt a hét végén. A harmincéves nő éppen munkába igyekezett, mikor Moszulban fegyveresek támadtak rá, és megölték. Legutóbb az iraki újságírók legfőbb szövetségének vezetőjét gyilkolták meg.

“Kirángattak egy taxiból és fényes nappal az utcán fejbe lőttek egy újságírónőt vasárnap Moszulban" – közölte az észak-iraki város rendőrségének egy munkatársa. A harmincéves Tharwat Abdul-Wahab éppen munkába igyekezett, amikor fegyveresek egy csoportja megtámadta és lelőtte.

Az al-Kaida legfőbb észak-iraki központjának tekintett Moszul, ahol az iraki és amerikai erők együtt harcolnak az iszlámisták ellen, az ország egyik legveszélyesebb városának számít. Sok itteni újságíró nem meri gyakorolni hivatását, attól félve, hogy megölik vagy elrabolják őket. A legtöbb meggyilkolt iraki újságíró tudósításai és ideológiai nézetei miatt lesz a lázadó csoportok célpontja, míg mások harctéri kereszttűz áldozatává válnak.

Legutóbb Shihab al-Tamimit, az iraki újságírók legfőbb szövetségének vezetőjét gyilkolták meg idén februárban Bagdadban. A szervezet szerint az elmúlt évben legkevesebb 37, az iraki médiában dolgozó ember vesztette életét, míg 2003 márciusa óta 235 újságírót gyilkoltak meg az országban. Ezzel Irak a világ legveszélyesebb helyének számít az újságírók számára.