Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél évszázad a közösség szolgálatában

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 22. 14:07

Elődeik emléke előtt tisztelegve ünnepelték közösségük megalakulásának ötvenedik évfordulóját a hétvégén a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület tagjai. A találkozó fővédnöke dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka volt. A védnöki teendőket Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke és Csányi József polgármester vállalták.

xIMG_9762

Ünnepélyes keretek közt emlékeztek meg közösségük megalakulásának félévszázados jubileumáról a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület tagjai. A szervezetet jogelődje, a Kiskunfélegyházi Fegyveres Erők Nyugállományú Klubja tizenhat taggal, 1972. november 16-án alakult, első elnöke Budai János nyugállományú őrnagy volt. Elsődleges céljuknak akkor azt tekintették, hogy a 7. gépesített lövészhadosztály törzsében és a magasabb egység, helyőrségben állomásozó alárendelt alakulatainál szolgáló hivatásos katonáknak, valamint a nyugállományba vonult bajtársaiknak tartalmas, közösségépítő elfoglaltságot nyújtsanak, hatékony érdekképviseletet biztosítsanak.

A klub 1999. július 24-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója tiszteletére vette fel Petőfi Sándor nevét. Alapítói a nyugdíjasklubok és idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségének, a jelenleg nyolcvankét fős kollektívát Hideg István nyugállományú őrnagy vezeti. Munkáját titkárként Paragi Lajos nyugállományú százados, gazdasági területen pedig Tóth Lászlóné nyugállományú zászlós segítik. A vezetőség tagjai Kiss Lászlóné nyugállományú főhadnagy, Sárdi Tibor nyugállományú rendőr alezredes Bódi Jánosné és Papp Józsefné is. Az Orbán István nyugállományú őrnagy és Csík István alkotta felügyelő ellenőrző bizottság teendőit Hadarits Imréné nyugállományú főtörzsőrmester koordinálja.

xIMG_9829 VAGY

A jubileumi találkozón résztvevő egykori kollégáit, a meghívott vendégeket, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiója és a környező települések nyugdíjas klubjainak képviselőit Hideg István őrnagy köszöntötte, majd felidézte a közösség elmúlt évtizedek során elért sikereit, az eredményesen leküzdött akadályokat és munkájukat meghatározó mértékben befolyásoló történéseket. Sztanó Zsuzsanna nyugállományú őrnagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökhelyettese és Csányi József polgármester személyesen köszönték meg a klub tagjainak a nyugállományú katonák és a város közössége érdekében végzett példaértékű munkáját.

Az egyesület által, a katonai hagyományok ápolása terén elért eredményekhez dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy levélben gratulált. „Köszönöm önöknek, hogy kopjafát és emléktáblát állítottak a doni hősök, valamint a Kiskunfélegyházán szolgált, elhunyt katonatársak emlékére, emléktáblát avattak az egykori 7. Gépesített Lövészhadosztály, a 34. huszárszázad, a helyőrségben települt alakulatoknál szolgált katonák tiszteletére, továbbá, hogy ápolják Boconádi Szabó József tábornok emlékét! Köszönöm mindazt, amit hazánkért, nemzetünkért, a Magyar Honvédségért tettek! Kérem, hogy továbbra is ápolják hagyományainkat, őrizzék értékeinket, támogassák a munkánkat! Kívánom, hogy összetartó, baráti, családias közösségükben leljék örömüket az együtt, hasznosan eltöltött eseményekben csakúgy, ahogy tették az elmúlt eredményekben gazdag 50 évben is!” – tolmácsolta a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetét és jókívánságait Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője

xIMG_9728 KIKNYP TÖF JUTALMAZ

A jubileumi évforduló alkalmából a honvédelmi miniszter, a Magyar Honvédség parancsnoka és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka emléklapot adományozott az egyesületnek. A honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként, Sárdi Tibor nyugállományú rendőr alezredesnek a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát, Varga Imre nyugállományú ezredesnek és Fórján Sándor János nyugállományú zászlósnak az Aranykor Kitüntető Cím bronz fokozatát adományozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Papp Józsefné közösségi munkáját pedig dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emléktárggyal köszönte meg.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöksége emléklappal, BEOSZ emlékszalaggal és emléktárggyal gratulált a jubiláló egyesület tagságának, Hideg Istvánné nyugállományú zászlósnak BEOSZ érmet, Bódi Jánosné és Hadarits Imréné nyugállományú főtörzsőrmester részére pedig emléktárgyat adományozott. Az elismeréseket, az emlékpapokat Bíró László alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság törzsfőnöke és Sztanó Zsuzsanna nyugállományú őrnagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökhelyettese adták át az érintetteknek.

xIMG_9717

Bárdos László nyugállományú alezredesnek, Kiss Lászlóné nyugállományú főhadnagynak, Pintér József nyugállományú rendőr főtörzszászlósnak, Tóth Lászlóné és Fekete Anna nyugállományú zászlósoknak, valamint Paraginé Dudás Katalinnak, Papp Józsefnek, Sárdiné Patyi Klárának és Szikoráné Sallai Máriának, a közösség érdekében huzamosan időn át végzett lelkiismeretes, eredményes munkájukat pedig az egyesület vezetősége emléktárggyal köszönte meg, majd a résztvevő nyugállományú klubok és nyugdíjas szervezetek képviselői emlékszalagot kötöttek a jubiláló egyesület zászlajára.

A jubileumi rendezvény hivatalos része délután, a város főterén zárult. Miután Szikora István nyugállományú őrnagy elszavalta Petőfi Sándor Szülőföldemen című versét, a jelenlévő katonai és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a kiskunfélegyházi egyesület névadójának a szobrát. A katonai tiszteletadással végrehajtott koszorúzás az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalja katonáinak, a Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium elsőéves kadétjainak és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarának a részvételével zajlott. Vezényelt Gömöri Balázs őrnagy. Az ünnepi programot Ökrös Tibor és zenekara színesítette.