Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél napon át tartott a harc Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 1. 8:13

Órákon át tartó összecsapás volt a dél-afganisztáni Helmand tartományban a NATO-csapatok, illetve a tálibok között – mondta vasárnap egy afgán tisztségviselő. A harcok még szombaton robbantak ki és 12 órán át tartottak. A szövetséges erők 17 felkelőt öltek meg. Több információt egyelőre nem közöltek az esetről.

Vasárnap Afganisztán nyugati részén, Nimrúz tartományban felkelők megtámadtak egy teherautó-konvojt, amely a rendőrségnek és az oktatási minisztérium szerveinek, valamint az ENSZ Világélelmezési Programjának szállított utánpótlást. Itt több mint kétórás tűzharc robbant ki, s a tartomány rendőrfőnöke szerint hat támadót megöltek.

Eközben egy afgán forrás arról számolt be, hogy két héttel ezelőtt három tálib vezető titokban találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel.

A megbeszélésnek – amelyet Kabulban tartottak – az volt a célja, hogy meggyengítse a hírhedt iszlamista csoportot, az al-Kaidához közel álló Hakkani-hálózatot. A találkozó tényét egy nyugati forrás is megerősítette, de részleteket nem tudott mondani.

A Hakkani-hálózat számos, a szövetségesek elleni afganisztáni támadást és kabuli pokolgépes merényletet vállalt magára. Ha sikerülne meggyengíteni, az szakértők szerint csökkentené a nyomást a tálibok ellen küzdő amerikai erőkön.