Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadisírok gondozása nemzeti ügy

Szöveg: Szűcs László |  2010. november 1. 7:07

Október 1-től új szervezet, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal koordinálja a Honvédelmi Minisztérium hadisírokkal kapcsolatos tevékenységét. A halottak napja alkalmából arra voltunk kíváncsiak: a hivatal megalakulásával miként változik a hadisír-gondozás stratégiája, illetve hány katonasír található Magyarország területén?

Az egy hónappal ezelőtt megalakult szerveztet igazgatóhelyettese – aki egyben a Hadisírgondozó és Háborús Kegyeleti Osztály vezetője is –, Maruzs Roland őrnagy a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a hivatal számára három stratégiai koncepciót határozott meg a honvédelmi miniszter. Az első szerint egy hadisírgondozó törvényt kell előkészíteniük, hogy azt a minisztérium minél előbb be tudja nyújtani a parlament elé.

Ez a törvény – hangsúlyozta Maruzs őrnagy – megnyugtatóan és hosszú távon rendezné a Magyar Köztársaság

1595909432
területén található katonatemetők, hadisírok és katonai emlékhelyek ügyét. Jelenleg ugyanis nincsen olyan jogszabály, amely szabályozná ezt a területet, mindössze az 1999 óta hatályban lévő temetkezési törvény néhány paragrafusa rendelkezik a kérdésről, kimondja a magyar katonasírok védelmét. Egyébként ezzel a kérdéssel hivatalosan egészen 1990-ig senki nem törődött – tette hozzá a főtiszt.

Az osztályvezetőtől megtudtuk, a hivatal második stratégiai feladata egy internetes honlap megalkotása és működtetése, amelyre a jelenleg meglévő adatbázisaikat töltenék fel. Ezen az oldalon keresési lehetőséget is kínálnának a felhasználóknak, akik e regiszter használatával könnyedén megtalálhatnák, hogy elesett hozzátartozójuk pontosan hol van eltemetve.

1595909432
A HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal jelenleg több adatbázis birtokosa, ezek feldolgozása, feltöltése, és szinkronizálása azonban több éves munka – vélte Maruzs őrnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy a harmadik legfontosabb teendőjük a civil kapcsolatok megerősítése, hogy a hadisírgondozó munkát a társadalmi szervezetekkel közösen tudják végezni, a ténylegesen tenni akaró szervezetek koordinálásával.

– Az új honvédelmi vezetés felismerte, hogy a hadisírok gondozása nemzeti ügy, ezért emelték a kérdést a korábbinál magasabb szintre. Október 1-ig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum részeként végeztük ezt a munkát, azóta közvetlenül a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának hatásköre a hivatal tevékenységének koordinálása – mondta Maruzs Roland őrnagy.

Azt azonban nem lehet megmondani, hogy egészen pontosan hány hadisír található Magyarországon – tájékoztatott az

1595909432
osztályvezető, hiszen az ország 1944. októberétől hadműveleti terület volt, s nagyon sok helyen alakultak ki komoly harcok. Emiatt vannak olyan települések, ahol több száz hősi halott magyar katonát temettek el, például Csongrádon, vagy éppen Kecskeméten, ahol nagy katonai kórház működött. Ugyancsak sok katonasír található Debrecenben és Székesfehérváron is, de szinte valamennyi magyar település temetőjében fellelhető egy-két katonasír.

Maruzs őrnagy hangsúlyozta: a Magyarország területén található külföldi katonai temetőkről való gondoskodást, a sírkertek gondozását általában kétoldalú kormánymegállapodások rögzítik. Hazánk ilyen megállapodásokat kötött mások mellett Ukrajnával, Oroszországgal, Németországgal, Szlovéniával és Olaszországgal is. Budaörsön található például a német központi temető, Solymáron az angol, Harkányon a bolgár, Beremenden pedig a volt jugoszláv katonai temető.

1595909433
Természetesen sok magyar katonai temető található külföldön – tudtuk meg az osztályvezetőtől – ezek közül is a legtöbb az egykori Szovjetunió területén, ahol rengeteg magyar katona esett el. A Don-kanyarban megépült két központi magyar temető is Bolgyirevkán és Rudkinoban, ide temették el a térségben, hadművelet során életüket vesztett magyar katonákat. Mindezek mellett pedig majdnem négyszáz helyen épült hadifogoly emlékmű a volt Szovjetunió utódállamaiban, hiszen nagyon sok hadifoglyunk is meghalt ezekben az országokban. Még a legalacsonyabb becslések is 150 ezerre teszik az elhunyt hadifoglyok számát, akiknek nem egészen feléről, egészen pontosan 68 ezer emberről vannak pontos adatai a hivatalnak – mondta Maruzs őrnagy.

Kevesen tudják – tette hozzá az osztályvezető –, hogy a Kárpátok környékén legalább annyian haltak meg a hadműveletek következtében, mint a Don-kanyarban, emellett pedig nagyon sok második világháborús magyar katonasír található Erdélyben. Lengyelországban, Szlovéniában és Olaszországban pedig az első világháborúban hősi halált halt magyar katonák sírjait lehet megtalálni.

Fotó: Archív