Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő kiképzést kaptak a lövész katonák

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 7. 8:06

Nem szervezetszerű felderítő rajok felkészítése zajlott augusztus elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

federítő_kiképzés (6)

A 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonái elkezdték az idei NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) ellenőrzésre való felkészülést. A CREVAL rövidítés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Az ellenőrzésre való felkészülés keretében a lövész századok katonái nem szervezetszerű felderítő kiképzésen vettek részt a hódmezővásárhelyi laktanya közelében található gyakorlótéren. A felkészítés célja az volt, hogy a lövész katonák képesek legyenek felderítő feladatok ellátására.

federítő_kiképzés (5)

Brezovai Zoltán őrnagy, a felderítő részleg vezetőjeként elmondta: a lövész katonák, a zászlóaljhoz tartozó felderítő szakasz rajparancsnokainak irányítása alatt nagyon fegyelmezetten hajtották végre a feladatokat. „A most kiképzett katonákat a lövész alegységek felderítő feladatokra tudják majd alkalmazni, hogy harc közben minél hamarabb információt kapjanak az ellenség tevékenységéről, helyzetéről, összetételéről” - hangsúlyozta az őrnagy.

A zászlóalj felderítő részlegének irányítása alatt zajló egyhetes kiképzés során, az elméleti foglalkozásokat követő gyakorlati részben a menetre, menetbiztosításra, illetve figyelő telepítésére és annak alkalmazására került a hangsúly.