Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítőket és elektronikai hadviselőket ünnepeltek

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kádárné Bordás Anna hadnagy |  2023. december 18. 8:24

Most először, közösen tartották meg a felderítők és elektronikai hadviselők napját Debrecenben, december 15-én, pénteken.

„A mai napon – elsősorban az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat és a felderítő terepgyakorlat miatt – együtt ünnepeljük a felderítők november 11-re és az elektronikai hadviselési december 16-ra eső fegyvernemi napját” – fogalmazott Kreácsik Ákos alezredes, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred parancsnoka a debreceni Kossuth Lajos-laktanyában tartott ünnepségen. Mint elmondta: a felderítés és az elektronikai hadviselés területén szolgálatot teljesítő katonák több alakulattól érkeztek a rendhagyó, összevont köszöntésre.

Az egésznapos programsorozat ezredsorakozóval kezdődött, majd az ünnepélyes zászlófelvonás után a katonák gyalogmenetben keresték fel a debreceni Megtestesülés-templomot, ahol Szentesi Csaba alezredes, görögkatolikus tábori lelkész mutatott be szentmisét, Sajtos Szilárd alezredes, református tábori lelkész pedig áldást osztott. Ezt követően Dominek Attila ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke elismeréseket adott a laktanyában tartott ünnepi állománygyűlésen, ahol felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét.

IMG_9196

Az elektronikai hadviselés 1974. december 16-án, a Magyar Néphadsereg Vezérkar Rádióelektronikai Főnökség megalakulásával vált önálló szolgálattá. A felderítőezred katonái hagyományosan november 11-én, a felderítők napján emlékeznek meg a 4. században élt Szent Mártonról, a fegyvernem védőszentjéről, aki egyszemélyben volt katona, püspök és szent.

Címkékfelderítő