Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a tüzérség

Szöveg: honvedelem.hu / Schuh Dávid százados | Fotó: FLF BG HUN olasz kontingens |  2023. december 18. 7:47

Éleslövészettel egybekötött harcászati foglalkozást hajtott végre a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battlegroup – FLF BG HUN) a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén, november 27. és december 1. között.

2

Bár az olasz kontingens összes technikai eszközére szükség volt a feladatvégrehajtás során, a tüzérség FH-70 155 milliméteres vontatott tarackjainak és TR-F1 120 milliméteres aknavetőinek kiemelt szerep jutott. Utóbbiakat úgynevezett légi kijuttatással (Sling Load Training) egy magyar Mi-17-es helikopterrel szállították a Kőrös-hegyi lőtérre a foglalkozás harmadnapján. A végrehajtásban részt vettek az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály optikai megfigyelői is, akik a tűzkérést, valamint a tűzmegfigyelést gyakorolták különböző célokra. A feladatok során az olasz lövészszázad éjszakai éleslövészettel egybekötött műszaki akadályon való áthaladást hajtott végre (SOSRA Training), tűztámogatás mellett, továbbá Spike páncéltörő rakétákat is indítottak.

6

Mindeközben a horvát kontingens különleges műveleti csoportja, valamint a katonai rendész és tűzszerész szakasz szituációs lövészeten vett részt az újmajori lőtéren, az olasz műszaki szakasz pedig egy robbantási foglalkozás keretében a földrobbantás mellett eszközök megsemmisítését is gyakorolta.

A feladatok végrehajtását az FLF törzs tűztámogató részlege koordinálta és fogta össze.