Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred harcos és hagyományőrző táborokkal kezdte az augusztusi táboroztatást Bátonyterenyén és Hajdúnánáson. A „Vértezd fel magad” program részeként Szarvaskő-Tardoson is új kalandok várták a táborozókat. A táborok felejthetetlen élményekkel és rengeteg új ismerettel gazdagították a fiatalokat.

25_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022_08_01_Bátonyterenye_1.nap_1

Bátonyterenye

Miután a táborozók elfoglalták szálláshelyeiket, megkezdődtek a foglalkozások. A reggelek mindig frissítő testneveléssel kezdődtek. A hét folyamán egészségügyi foglalkozáson ismerkedhettek meg a fiatalok az életmentés alapvető mozzanataival, majd alaki fogásokat sajátíthattak el, illetve közelharc foglalkozáson vehettek részt. A túlélési foglakozáson olyan különleges ismeretekre is szert tehettek, mint például a víztisztítás alapjai, az álcázás, illetve a menedékkészítés. A 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai is látogatást tettek a táborban, ahol fegyverbemutatóval egybekötött tájékoztatást tartottak az ifjak számára.

A színes programok elengedhetetlen elemeként kirándulásra is jutott idő: a táborozók látogatást tettek Szolnokon, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál, majd az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által szervezett programokon vettek részt. A tábor zárónapja előtt a résztvevők egy izgalmas járőrversenyen mérték össze képességeiket és erejüket. Az utolsó napon, az ünnepélyes táborzáráson alaki bemutatót tartottak a szülők részére, majd a jutalmak és elismerések átadása következett.

25_TVZ_Honvédelmi_Tábor_2022_08_02_Bátonyterenye_2.nap_1

Szarvaskő

A táborozók rajokba rendeződve láttak neki a kihívásoknak. A foglalkozásokat kiadós testmozgás jellemezte, de természetesen a sport mellett fontos ismeretekre is szert tettek a táborozó gyerekek. Az egészségügyi ismeretek foglalkozáson megismerkedhettek az újraélesztés alapjaival, majd a legfontosabb fogásokat imitációs eszköz segítségével is gyakorolhatták. A hét folyamán ellátogattak a szarvaskői várromhoz, valamint a szilvásváradi ménesgazdasághoz. Az egri várban izgalmas programok várták a fiatalokat.

A helyi toborzóiroda munkatársai is meglátogatták a tábort. A táborozók megismerkedhettek a különféle haditechnikai eszközökkel és szemügyre vehették a honvédség által rendszeresített fegyvereket. A sorversenyek mellett izgalmas airsoft és paintball játékokban is kipróbálhatták magukat a gyerekek, illetve egy erőpróbára is sor került, ahol a feladat egy gépjármű helyből való elmozdítása volt. Az erőversenyt a táboroztatókkal együtt, csapatonként teljesítették a fiatalok. A pénteki  záróünnepségen értékelték a táborlakók eredményeit, illetve elismeréseket adtak át a legjobban teljesítőknek.

60_TVZ_Honvédelmi_Tábor_Vértezd_fel_magad_2022_08_02_Szarvaskő_2.nap_5

Hajdúnánás

A 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj immáron ötödik táborát rendezte ebben az évben Hajdúnánáson. Az előző táborhoz hasonlóan hagyományőrzés tematikájában nyitotta meg kapuit a tábor augusztus 3-án, szerdán. Elsőként az alaki fogások alapjait sajátították el a táborozók. A következő napok a reggeli frissítő torna, majd a csapatversenyekre való felkészülés jegyében teltek, melyet kiválóan teljesítettek a rajok. A programokat színesítette - többek között - a Debreceni Történelmi Korok Egyesülete korhű ruhákban tartott hagyományőrző bemutatója, melynek során a gyerekek a 15. századi fegyverzettechnikai eszközökről hallgattak izgalmas előadást. Részt vettek Mónus József (Fehér farkas) többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász előadásán és bemutatóján, ami szintén óriási élmény volt a gyerekek számára. Alkalmuk nyílt edzeni Si-Hing Szél Gábor 8. mesterfokozattal rendelkező kelet-európai főinstruktor helyettes Wing Tsun Kung Fu oktatásán, majd a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóját is megtekintették.

Kirándulásra is jutott bőven idő a tábor ideje alatt: szorosan kapcsolódva a tábor hagyományőrző tematikájához, ellátogattak a táborozók a sárospataki várba. Megismerkedhettek Magyarország történelmével, ezen belül is a Rákóczi család históriájával. Korhű ruházatot ölthettek magukra és a korabeli fegyvereket is megtekinthették. Az ágyú készítésének rejtelmeibe is betekintést nyertek az ágyúöntő műhelyben. A múzeumi látogatás végén egy kvíz által összemérhették a várban megszerzett tudásukat. Ellátogattak a Kendereskertbe is, ahol több kézműves foglalkozáson (nemezelés, szalmafonás, bőrözés) vettek részt.

A hét záróprogramja a helyi rendezésű Hajdúk világtalálkozója volt, ahova közösen látogattak ki a gyerekek. Megismerkedhettek különböző hagyományőrző egyesületekkel, köztük az NKE SE Katonai Hagyományőr Szakosztály tagjaival, akik korhű csatajelenetet elevenítettek meg a résztvevők számára. A vasárnapi ünnepélyes táborzáró ceremónián a táborozó gyerekek megmutathatták a lelkes és büszke szülőkből álló közönségnek a hét folyamán tanultakat. Többen is elismeréseket vehettek át a heti teljesítményük és elért eredményeik alapján.