Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boldog XI. Ince pápa: a különleges katonai erők védőszentje

Szöveg: Petróczy Levente |  2022. augusztus 13. 15:41

Benedetto Odeschalchi néven látta meg a napvilágot 1611. május 11-én, Comóban. Pápai szolgálta során elsőszámú feladatának tekintette a törökök kiűzését, ennek érdekében létrehozta a Szent Ligát. Intézkedéseinek köszönhetően sikeresen legyőzték a törököket és felszabadították Bécs városát.

boldogince

Gazdag kereskedőcsalád sarja volt, gyermekkorában katona akart lenni. Ez a terve nem teljesült, jogot hallgatott Rómában és Nápolyban. Tanulmányai után elhatározta, hogy papként egyházi szolgálatába áll. Harmincnégy éves korában már a bíborosi kollégium tagja volt, 36 éves korában lett bíboros, majd ferrarai követnek választották. Novara püspökének nevezték ki 1650-ben, egyházmegyéjét példásan vezette, a szabados papság számára meghatározta, hogy milyen irányelvek szerint kell élniük. Ő maga szerényen élt, kerülte a fényűzést, a legtöbb anyagi javait szegények megsegítésére fordította, ezért hívták őt az „éhezők atyjának”.

ince szobor

1669-ben indult a pápaválasztáson, de a francia király megvétózta az eredményt és nem engedték megválasztani. 1676-ban még egyszer indult, XIV. Lajos francia király ismét meg akarta akadályozni, hogy Benedetto pápa lehessen, de a püspökség ezt nem engedte. Így lett 1676. szeptember 21-én XI. Ince néven Szent Péter 240. utódja. Azért küzdött, hogy Európát megszabadítsa a török veszedelemtől, úgy látta, hogy a megoldás az összefogásban rejlik. Ezért hosszú évekig tartó, fáradtságos munkával megvalósította a magyar és lengyel király szövetségét: I. Lipót magyar király és osztrák császár, valamint Sobieski János lengyel király és a német fejedelmek között létrejött az egyezség. 1683. március 31-én vált hivatalossá a szövetség.

Nagy anyagi támogatást biztosított, közel 70 ezer létszámú keresztes sereg szabadította fel Bécset. 1683. szeptember 12-én egyesültek a német, lengyel és magyar seregek. Bécs mellett megtámadták a török csapatokat, estére győzedelmeskedtek felettük. A pápa hatalmas összeggel támogatta a csapatokat, elrendelte, hogy szeptember 12. legyen Szűz Mária névnapja.

XI. Ince pápa - Bécs felszabadítása mellett - később a magyar városok visszafoglalását is támogatta, mely sikerrel is járt 1686-ban, Lotharingiai Károly fővezérsége alatt. Először Visegrádot, Vácot, majd június 30-án Pestet, 1686. szeptember 2-án Budát foglalta vissza. A XVII. század végére újra magyar fennhatóság alá kerültek a területek, ezért gyakran nevezik XI. Ince pápát a magyarok megmentőjének. 1689-ben bekövetkezett halála után a francia királyi udvar megakadályozta a kanonizációs folyamatot, ezért boldoggá avatására csak 1956-ban került sor.

20180516xi-ince33

Boldog XI. Ince pápa a különleges katonai erők védőszentje, ünnepnapja augusztus 13-a.

Címkékévforduló