Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai örökségünk nyomában a Dolomitokban

Szöveg: Kontár Balázs | Fotó: a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület felvételei |  2022. augusztus 13. 17:48

A Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület – amely mind a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, mind pedig a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár partnerszervezete – tagjai idén is két hetet töltöttek önkéntes munkával 1860 méteres magasságban, az első világháború egykori délnyugati (olasz) hadszínterén. Az egyesület tagjaival együtt, a Honvéd Kadét Program kezdete óta, évről évre visszatérő résztvevők a szekszárdi kadétok is.

Borító_Dolmit_kész

A magyar önkéntesek már 14. éve minden nyáron 2-4 héten át dolgoznak a Dolomitokban található, a Kleiner Pal-on fekvő szabadtéri múzeum területén. Az egykoron ott húzódó frontszakaszt a Dolomitenfreunde osztrák-olasz egyesület önkéntes alapon igyekszik megőrizni az utókornak.

Az egykori olasz és osztrák-magyar csatatér lövészárkait, bunkereit és állásait minden évben négyszer egyhetes táborban rekonstruálják a főként fiatalokból és katonákból álló önkéntesek, akik a világ számos pontjáról érkeznek. A magyarok, olaszok és osztrákok mellett csehek, németek, svájciak, lengyelek, ukránok és oroszok is részt vállalnak a feladatokban. Ebben a barátságos nemzetközi társaságban a hadtörténelem mellett a résztvevők megismerik egymás kultúráját is, remekül gyakorolhatják az idegen nyelveket a festői dolomitok között. Innen ered az egyesület neve is: magyarra fordítva Dolomit-barátok.

kep18

A nyári turistaszezonban a munka két helyszínen zajlik: a Kleiner Pal hegycsúcs tövében található alaptábor szolgál hétvégi szállásul, innen drótkötélpálya segítségével biztosítják a hegytetőn táborozó és munkálkodó önkéntesek számára a mindennapi élelmet, szerszámokat és mindent, amire csak szükségük van.

Az önkéntesek legfontosabb feladata a fő túraútvonalak biztonságossá tétele, mivel a hegycsúcson télen keletkező 5 méter vastag hóréteg lavinái meglazítják az egykoron ágyútűznek is ellenálló építményeket. Ez a munka elsősorban a  még az aktív harcok idején sebtében felépített kőfalak, mellvédek és aknavető állások stabil kötőanyag nélküli újraépítését jelenti, amit főleg a pécsi hagyományőrzők végeznek. Ugyancsak fontos feladat az útvonalak falépcsőinek, drótköteleinek karbantartása is. Akadnak könnyedebb munkák is, mint például a szektorok jelzéseinek újrafestése, az ösvények körbekaszálása, vagy a kavernák karbantartása.

Miután hétfőtől péntekig az önkéntesek elvégzik feladataikat, gyalogtúrával leereszkednek az alaptáborba, ahol a hétvégét töltik. Itt lehetőség van a hegymászásra, bejárhatják a környező hegyeket, megtekinthetik a múzeum tárlatait és felkereshetik a környék katonatemetőit osztrák és olasz területen egyaránt. Idén július 15-e különleges alkalom volt, mivel a Dolomitenfreunde egyesület számos vendéggel együtt ünnepelhette az egyesület fennállásának 50. évfordulóját az alaptáborban. Az ünnepségen a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület kiemelt meghívott vendégként szerepelt.

kep11

Monsignor Longin, osztrák katolikus tábori püspök a Dolomitenfreunde tevékenységének történetének felolvasása után ünnepi tábori misét celebrált. Külön kiemelte a magyarok szerepét, jelentőségét a munkálatokban. Az egyesület nevében az évforduló tiszteletére Tóth János, Kontár Balázs, Demeter Szabolcs és Mieth Péter első világháborús magyar egyenruhában vettek részt a rendezvényen. Ezt követően az osztrák fegyveres erők részéről Stefan Lekas ezredes, a karintiai katonai körzet parancsnokhelyettese, Karintia tartomány részéről pedig Christina Patterer képviselő mondott köszöntőt.

A résztvevők egymásnak szánt ajándékainak átadása után három díszlövést adtak le a Kaiser Dölsachból érkező, k.u.k. 14. hegyi tüzérezredet megjelenítő katonai hagyományőrzők lövegéből, amely szakmai egyeztetésekre is alkalmat adott a hagyományőrző tüzérség lehetőségei vonatkozásában. Az ünnepséget a karintiai katonazenekar kvartettjának játéka zárta.