Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Viharos siker - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. augusztus 13. 9:20

Hazánk területén gyakorlatozott az amerikai légierő 56. harctéri kutató-mentő százada. A kiképzési rendezvénynek az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont 2022. július 11–22. között.

MH_2022_8

Az olaszországi Aviano légibázisán állomásozó amerikai 56. harctéri kutató-mentő század speciálisan felszerelt HH–60 Pave Hawk helikopterei közel két hetet töltöttek a pápai katonai repülőtéren. A gyakorlat részleteiről Koch János százados, az MH Pápa Bázisrepülőtér Légiforgalmi Irányító Központ váltásparancsnoka elmondta: az alakulattal történő együttműködés lehetősége már 2020-ban felmerült, amikor a Nehéz Légiszállító Ezred a szintén Avianóban települt 57. ejtőernyős csoporttal közös felkészítést tervezett. A Turul Partner néven meghirdetett gyakorlat azonban a koronavírus-járvány kitörése következtében csupán szűk keretek között valósulhatott meg, sőt 2021-ben teljesen el is maradt.

Mindeközben az 56. harctéri kutató-mentő század egy előzetes helyszínbejárás során egyeztetett az MH Pápa Bázisrepülőtér vezetésével, hogy a két szervezet miként segíthetné egymás kiképzési céljainak megvalósítását. A megbeszélések eredményeként kezdődhetett meg a Jolly Vihar 2022 gyakorlat szervezése és előkészítése, és idén júliusban sor is került a lebonyolítására. Az erőpróba idejére három HH–60 Pave Hawk helikopter érkezett Pápára: az UH–60 Black Hawk kutató-mentő képességre módosított változatai aztán többek között éleslövészetet hajtottak végre az MH Központi Gyakorló- és Lőtéren, méghozzá naponta két alkalommal – nappal, illetve a kora esti órákban.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelent számában!