Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A népszerűség nő, a jelentkezési határidő pedig közeledik!

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: archív |  2022. augusztus 13. 7:13

Továbbra is nagy az érdeklődés az Önkéntes Katonai Szolgálat iránt, ami a felsőoktatási többletpontok, az elsajátítható speciális ismeretek, valamint a képzés ideje alatt kapott fizetés mellett a katonai pálya izgalmaiba is betekintést enged a jelentkezők számára. A Magyar Honvédség tavaly bevezetett szolgálati formájáról beszélgettünk Mészáros Károly őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, Toborzó és érdekvédelmi osztályának megbízott vezetőjével. Az Önkéntes Katonai Szolgálatra augusztus 15-ig lehet jelentkezni.

ÖKSZ

Őrnagy úr, szeptember 5-én immár második alkalommal kezdődik meg az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezettek kiképzése. Milyen érdeklődés kíséri a képzést és mi az, amitől igazán vonzóvá válik a jelentkezők körében?

2021 júniusában kezdtük meg a toborzást az Önkéntes Katonai Szolgálat képzésére, és valóban nagy az érdeklődés. Jelenleg a jelentkezőink száma már meghaladta a négyszáz főt és a terveink szerint tizenhárom-tizennégy megyében el is fog indulni a kiképzés a bevonulást követően. Nincs létszámstop, így augusztus 15-ig várjuk még azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt. A képzés legnagyobb különlegessége az, hogy a felsőoktatásba jelentkezők plusz pontokat nyerhetnek. A szolgálati idejük letöltésétől függően 16, 32 vagy akár 64 pontot is gyűjthetnek azok, akik a jövőben a felsőoktatásba készülnek.

Gondolom a felsőoktatásba készülők számára ez a lehetőség komoly motiváció lehet. Mi az, amit a jelentkezőnek teljesíteni kell a pontszámok eléréséhez?

A többletpontok megszerzése a kiképzéshez kötődik, illetve a képzésben eltöltött időhöz. A kiképzés első két hónapja alatt az alapkiképzést kapnak a jelentkezők, ezt követően szakkiképzéssel folytatódik a szolgálat. Ez jelenti a féléves programot. A hat hónap leteltével, amennyiben a második négy hónapot az illető szakkiképzés keretében műveleti alakulatnál végzi, akkor 32 plusz pontra jogosult. Ha úgy dönt a résztvevő, hogy inkább a lövész kiképzést választja és azt egy tartalékos ezrednél, a területvédelmi zászlóaljaknál akarja elvégezni, akkor 16 ponttal gazdagodik. Ez a féléves program meghosszabbítható még fél évvel, ebben az esetben 64 pontot vihet a program résztvevője a felsőoktatási jelentkezés rendszerébe.

ÖKSZ_2

A többletpontok megszerzésén és az alapvető katonai ismeretek elsajátításán túl vannak-e olyan képzések a programban, amelyeket elsajátíthat a résztvevő és akár a civil életben is kamatoztathat?

Az az alapvető tapasztalatunk, hogy az első Önkéntes Katonai Szolgálat programjában résztvevők jól tudták használni a Magyar Honvédségnél szerzett tudást a civil életben is. De hozzá kell tennem, hogy nagyon sokan választották a program elvégzése után hivatásukként is a katonai szolgálatot. Sokan magasabb kategóriájú önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot vállaltak, vagy éppen szerződéses katonaként már jelenleg is bajtársaim. A második hónapot követő szakkiképzésben olyan műveleti, speciális ismereteket adó alakulatoknál bővíthetik tudásukat és vehetnek részt kiképzésen a programra jelentkezők, amelyeknél akár a búvár vagy éppen a tűzszerész és logisztikai alapismeretek is elsajátíthatóak.

Az első év tapasztalatait, hogyan tudták felhasználni?

Az első év minden tapasztalatát és sikerét felhasználva hirdettük meg a szeptember 5-én, induló második modult. Mindig törekeszünk arra, hogy a jelentkezők igényeink megfelelően alakítsuk ki a kiképzési programot, természetesen úgy, hogy a Magyar Honvédség katonai értékeit és ismereteit is átadjuk, ez mindenképpen népszerűvé teszi a képzést a jelentkezők körében. Az első évben azt tapasztaltuk, hogy a jelentkezők számára fontos a rugalmasság, így a képzés bármikor szabadon abbahagyható. Ha a résztvevő menet közben felvételt nyert más tanfolyamra, iskolába vagy éppen munkát talált, és ezek mellett nem tudja folytatni a szolgálatot, illetve a programban való részvételt, akkor a nálunk folyó képzését bármikor megszakíthatja. Mindenki maga választja meg, hogy meddig tudja és bírja végezni a képzésünket. Az első év tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a jelentkezők nagy többsége végig vitte a programunkat. Ez a már felsorolt többletpontok és elsajátítható ismereteken túl annak is köszönhető, hogy a résztvevők egy olyan bajtársias légkörben szolgálnak, amely egy örök életre szóló élményt ad nekik és természetesen a szolgálatukért még fizetést is kapnak.

ÖKSZ_3

Pontosan milyen alkalmassági vizsgálaton esik át az az érdeklődő, aki jelentkezik az Önkéntes Katonai Szolgálatra?

Az alkalmasság-vizsgálat alapvetően egy pszichológiai tesztből és elbeszélgetésből, valamint egy háziorvosi üzemorvosi vizsgálatból áll. Ezeknek a költségét természetesen a Magyar Honvédség megtéríti. Fizikai felmérésen viszont nem kell részt vennie a jelentkezőnek az alkalmasság megállapításához, tehát azt kell mondanom, hogy aki egészségesnek érzi magát, az nyugodtan jelentkezzen erre a szolgálati formára. A jelentkezéssel kapcsolatos bővebb információk és a gyakori kérdésekre adott válaszaink mind megtalálhatóak az iranyasereg.hu weboldalunkon.

Említette, hogy 13-14 megyében jó eséllyel elindul szeptember 5-én az Önkéntes Katonai Szolgálat képzése. Vannak-e olyan megyék, ahova kifejezetten várnak még jelentkezőket?

Az országban mindenhol örömmel várjuk a jelentkezőket. Szabad kapacitásaink főleg Csongrád-Csanád megyében, Fejér megyében és Komárom-Esztergom megyében vannak. De bármelyik megyeszékhelyen, valamint főváros két pontján is megtalálható toborzóirodánkat felkeresik az érdeklődők, akkor a kollégák részletes tájékoztatást adnak, és segítik a jelentkezés folyamatát. Természetesen online jelentkezésre is van lehetőség a már említett iranyasereg.hu oldalon.

(Archív felvételeink az első Önkéntes Katonai Szolgálat kiképzése során készültek.)

ÖKSZ_6