Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felelősségük teljes tudatában - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. január 15. 9:22

A jelenleg rendszeresített valamennyi katonai körkupolás ejtőernyő, mentőernyő és légcellás tartalékernyő hajtogatását kizárólag az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképzőcsoportjának (Sekics) erre a feladatra kiképzett tagjai végezhetik. A csapatszintű javításhoz szükséges képességgel és szakszolgálati engedéllyel viszont a Magyar Honvédség állományában csupán négy szakember rendelkezik. Ők a riggerek; közülük hárman szolgálnak a helikopterbázison.

202201_MH_borito

A korábbi körkupolás ejtőernyőket minden katona önmagának hajtogatta. A jelenleg rendszerben lévő MC–6 jelzésű változat esetében viszont ezt a munkát kizárólag a szolnoki helikopterbázis Speciális Ejtőernyős Kiképzőcsoportjának szakállománya csinálhatja. E típus hajtogatását ugyanis csak az amerikai gyártó által kibocsátott szabályzatban meghatározottak szerint lehet végezni – kimondottan erre a célra készített hajtogatóasztalon, megfeszített állapotban. Ez például azt is jelenti, hogy a nap végén, a kiképzési feladatok levezetése után az oktatóknak a használatba vett valamennyi ernyőt be kell hajtogatniuk a másnapi gyakorlatokhoz.

A légcellás főernyőket viszont az ugrók maguknak készítik elő, de csak azt követően, hogy az ilyen típusokat használó katonák részt vettek a légcellás alaptanfolyamon. A másfél hónapos kiképzés során – szigorú oktatói ellenőrzés mellett – Mars M–291 tanulóernyőn és az amerikai gyártmányú MC–5 taktikai ejtőernyőn sajátítják el készségszinten a főernyő hajtogatásának technikáját.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 14-én megjelent számában!