Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztenék a német hadkötelezettséget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 23. 16:24

Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter bejelentette, hogy elképzelése szerint 2011. július 1-jével felfüggesztik Németországban a hadkötelezettséget. Ez a határidő ésszerű és indokolt, mondta a konzervatív miniszter Drezdában, Angela Merkel kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén, egyúttal megerősítette azt a szándékát, hogy 250 ezerről 180-185 ezer főre csökkentsék a német hadsereg létszámát.

A tárcavezető hétfőn a hadsereg parancsnoki állományának drezdai ülésén ismertette a Bundeswehr reformjára vonatkozó terveket. A kormány várhatóan decemberben hozza meg döntését a hadkötelezettség felfüggesztéséről.

Merkel jelezte, hogy a kötelező katonai szolgálat meghatározatlan idejű, de nem végleges felfüggesztése tükröződni fog az alkotmányban.

Karl-Theodor zu Guttenberg, a Merkel-kormány legnépszerűbb minisztere még augusztus végén tárta a nyilvánosság elé a hadsereg átalakításának és karcsúsításának tervét, de akkor még nem jelölt meg határidőt a hadkötelezettség felfüggesztésére. A reformot a két uniópárt (a Német Kereszténydemokrata Unió – CDU és a bajor Keresztényszociális Unió – CSU) és liberális koalíciós partnerük, az FDP egyaránt támogatja.

A tárcavezető kezdettől fogva egy hivatásos hadsereg létrehozását javasolja egy sor más európai ország példájára. Az átalakítás mögött azonban mindenekelőtt a védelmi költségvetés tervezett jelentős csökkentése áll.

A kötelező katonai szolgálat hosszát a német egyesítés óta 18 hónapról fokozatosan fél évre csökkentették az országban, számos katonai vezető azonban a hathónapos szolgálatot már elégtelennek tartja a katonák megfelelő kiképzésére.

Egyelőre nem világos, hogy 2011. július 1. az utolsó besorozottak katonai szolgálatának kezdete lesz Németországban, vagy az utolsó hadkötelezettek leszerelésének időpontja.

Címkékkiképzés