Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztett a kisfiút veszélyeztető izraeli katonáknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 22. 10:27

Egy izraeli haditörvényszék felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a két katonát, akik a gázai offenzíva alatt arra kényszerítettek egy kisfiút, hogy álcázott pokolgépek után kutasson – adta hírül az izraeli katonai rádió vasárnap.

A katonákat múlt hónapban bűnösnek találták gondatlan veszélyeztetésben. Az ítélet szerint szabadon távozhattak, de legalább három hónapos elzárás vár rájuk, ha újabb vétséget követnek el.

A két egyenruhás részt vett egy épület elfoglalásában Gáza Tel al-Hava körzetében 2009. január 15-én. Miután összeterelték a lakókat, arra kényszerítettek egy kilencéves fiút, hogy ellenőrizze, van-e rejtett robbanóanyag egy bőröndben. A gyermeknek nem sikerült kinyitnia a csomagot, így a katonák hátrébb húzták őt, és rálőttek a poggyászra – veszélybe sodorva ezzel a jelenlévők életét.

A fiút később sértetlenül átadták családjának, és az ítélet nem említette, hogy pokolgépet találtak volna.

A kasztinai bíróság le is fokozta a két őrmestert. A katonai rádió enyhének tartotta a kiszabott büntetést. A katonák ügyvédjei és barátai szerint azonban igazságtalan módon bűnbakot csináltak a két férfiból, mivel a nemzetközi nyomással szembesülő hadseregnek szüksége volt valami felmutatható büntetésre.

A 2008 decembere és 2009 januárja között lezajlott gázai offenzívában mintegy 1400 palesztin halt meg. A dél-afrikai Richard Goldstone elnöksége alatt vizsgálódó ENSZ-bizottság egyaránt háborús bűnök elkövetésével vádolta meg a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezetet és Izraelt.

CímkékENSZvizsga