Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzés a legfontosabb

Szöveg: Keviczki Gábor százados |  2010. november 22. 9:24

Vezényszavak hangzanak, parancsoktól hangos a dandár gyakorlótere. Második hete zajlik a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítő Csoport  (PRT) tizedik váltásába tervezett állomány felkészítése a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisán, Hajdúhadházon. A kiképzés november második hetében kezdődött az alakulatnál.

A kiképzési időszak fő célja az, hogy mint kontingens elsajátítsuk a PRT-ban alkalmazott eljárásokat, illetve felvegyük a missziós életritmust, összekovácsoljuk az állományt. Ezért van szükség arra, hogy a hét végéket is felhasználjuk a felkészítésre. Természetesen az állomány pihentetését is biztosítani kell, ez szintén a

PRT tevékenységéhez igazítva tervezték meg.
Az első, úgynevezett adminisztrációs héten történt meg a személyes adatok pontosítása, a ruházati és „vegyivédelmi" méretvétel, a technikai eszközök átadás – átvétele, kialakították az ideiglenes telephely, valamint a katonák felvették missziós fegyvereiket, melyek ezentúl elválaszthatatlanok lesznek tőlük.

A beillesztő foglalkozások során a műszaki és híradó tananyag mellett kiemelt figyelmet fordítottak a hadszíntér, a kulturális, a vallási, a hadijog és egészségügyi ismeretekre. Továbbá a teljes személyi állománynak most először tanították– a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj jóvoltából – azokat az eljárásmódok és ismeretek, amelyek alkalmazásával hatékonyabbá lehet tenni a házi készítésű robbanóeszközök felismerését és az azok elleni tevékenységet, amelyet angolul counter improvised explosive divices, azaz CIED-nek hívnak.

Két nap alatt közel 350 fő kapta meg védőoltását Hepatitis A, Hepatitis B, Tífusz, Diftéria és Meningitisz ellen. Ezek az oltások megvédik a katonákat azoktól a veszélyes ellenségektől, amelyek szabad szemmel láthatatlanok, de megkeseríthetik az életüket a PRT táborában. Az ideiglenes alegységbe szervezett állomány a kezdeti esős időjárás ellenére is motiváltan, zokszó nélkül hajtotta végre kiképzési feladatait.
A felkészítési terv, a korábbi missziós és a Pol-e Khomriban végrehajtott szemrevételezés során szerzett friss tapasztalatok alapján került megtervezésre. Célirányosan, a második héttől a PRT munkarendjének megfelelően folyik a munka a bázison (szolgálatok ellátása, műveletek tervezése és végrehajtása, parancsok kiadása).

Az eljárások elsajátításához nagy segítséget nyújtott a PRT-8 mentor állománya.
A felkészülő állomány többsége tapasztalt, több missziót megjárt katona, azonban mindenkinek nagy szüksége van a régebben megszerzett tudása felelevenítésére és az új ismeretek, illetve eljárásmódok elsajátítására.
Talán a kiképzésnél is fontosabb, és erre szolgál ez a pár hét, a közösség kialakítása, amely mint csapat tud eredményesen tevékenykedni missziós területen.