Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztették tisztségéből a cseh katonai rendőrség parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 13. 14:27

Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter szombaton felfüggesztette tisztségéből Vladimír Lozkát, a katonai rendőrség parancsnokát és két további tisztet, akik közvetlenül felelősek voltak a rendőrség akcióért a prágai közszolgálati televízióban. A felfüggesztés az eset kivizsgálásáig tart.

A katonai rendőrség mintegy tíztagú kommandója péntek este erőszakkal hatolt be a közszolgálati Cseh Televízióba, és ott öt órán át vizsgálódott az egyik szerkesztőségi irodában, majd számítógépeket és néhány zsáknyi dokumentumokat vitt el az intézményből.

A rendőrség Miroslav Krejcík tábornoknak, a katonai felderítés egykori vezetőjének a védelmi tárcánál 2007-ben összeállított aktáit szeretné visszaszerezni a televíziótól. Az ügy a cseh hadseregben felfedett korrupciógyanús ügyekkel, beszerzésekkel függ össze.

A Cseh Televízió ugyancsak szombaton feljelentést tett az államügyészségen a katonai parancsnokság ellen hivatallal való visszaélés miatt – jelentette be Ladislav Sticha, az intézmény szóvivője. A televízió követeli, hogy a katonai rendőrség azonnal szolgáltasson vissza minden számítógépet és dokumentumot, amit az intézményből elvitt.

„A katonai rendőrség olyan akciót hajtott végre a Cseh Televízió ellen, amely eddig csak a kábítószerrel üzletelő maffiák vagy a gyilkossággal gyanúsított személyek esetében volt látható" – állítja a televízió.

A szóvivő szerint a katonai rendőrség akciója annál inkább is érthetetlen, mert a televízió már csütörtökön kiadta a rendőrség által katonai felderítés keresett anyagának egyik másolatát, amely nincs titkosítva és amelyből több tucat forog közkézen. A hatóság azt is tudta, hogy a dokumentum eredetije soha nem volt és nincs a televízió szerkesztőségében – szögezte le Sticha.

A Cseh Televízió élesen tiltakozott a rendőri akció ellen, s jogtalannak minősítette azt. A katonai rendőrség viszont azt állítja, nem történt törvénysértés, s a hatóság egy bírósági döntés alapján kutakodott.

Jan Cermák, a katonai rendőrség szóvivőjének korábbi közlése szerint a hatóság titkos információk engedély nélküli nyilvánosságra kerülésének a veszélyét vizsgálja. Szerinte ez bűncselekmény, amely három év szabadságvesztéssel sújtható. A televízió viszont azt állítja, hogy az anyag már nincs titkosítva.

A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Krejcíknek azért kellett négy éve távoznia a katonai felderítés éléről, mert érzékeny információkat tartalmazó, lejárató jellegű dossziét vezetett Vlasta Parkanová akkori védelmi miniszterről. Az adatok beszerzését állítólag maga Krejcík irányította, de ő ezt tagadja.

Címkékjogvizsga