Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggeszti a harcot a jemeni kormányt támogató nemzetközi koalíció

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. március 31. 11:38

A jemeni kormányellenes húszik tűzszünethirdetése után, március 29-én, kedd éjjel az ellenük harcoló nemzetközi koalíció is bejelentette, hogy az ENSZ kérésének megfelelően felfüggeszti katonai műveleteit.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Az ENSZ hosszú ideje próbálja elérni a konfliktus rendezését és megoldani a háború miatt kialakult humanitárius válságot. A világszervezet képviselői nemrégiben arra szólították a feleket, hogy a hamarosan kezdődő iszlám böjti hónap, a ramadán idejére léptessenek életbe fegyverszünetet.

A húszik a múlt hét végén háromnapos tűzszünetet hirdettek, és kilátásba helyezték a tartós fegyvernyugvást is, azt szabva feltételül, hogy a légteret és a tengeri bejáratokat blokád alatt tartó koalíció is állítsa le műveleteit.

A szaúdi vezetésű koalíció szóvivője most azt közölte, hogy szerda reggeltől ők is felfüggesztik a katonai tevékenységet Jemenen belül. Hozzátette: a koalíció azt reméli, hogy a tűzszünet lehetőséget teremt a felek közti egyeztetések sikerre vitelére, és a ramadán hátterével kedvező körülményeket biztosíthat a békemegállapodás kidolgozására.

Hans Grundberg ENSZ-különmegbízott szóvivője bejelentette, hogy Grundberg folytatja tárgyalásait valamennyi érintett féllel.