Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felgyorsulhat az új orosz harci gép fejlesztése

Szöveg: JETfly |  2008. október 3. 9:49

Október 2-án, nem egészen nyolc hónappal az első – 901-es oldalszámú – gép szűzfelszállása után, végrehajtotta első repülését a második Szu-35 prototípus is. Az új gép segít felgyorsítani a berepülési programot, mely által a tervek szerint a legújabb Szuhoj harci gép 2011-re készen állhat a sorozatgyártásra.

A második géppel szintén Szergej Bogdan emelkedett a magasba, a repülés során a kormányvezérlő rendszert és a hajtóműveket ellenőrizte, és semmi váratlan vagy rendkívüli esemény nem jelentkezett. A program jelenleg a 40. teljesített repülésnél tart, ez a szám az új gép bekapcsolódásával gyorsabb ütemben fog nőni, mint eddig.

Eközben a típussal kapcsolatos hír az is, hogy az oroszok kénytelenek voltak kilépni a brazil tenderből, ahonnan egyszer már kiestek a korábbi Szu-35-nek nevezett Szu-27M-el (holott ezért adták át a híres Ruszkije Vityazi műrepülőcsapatnak marketingcélból a Szu-27M két nullszéria és az összes, azaz három darab szériapéldányát, hogy népszerűsítse a gépet).

A pályázatban továbbra is részt vesznek az amerikaiak a Super Hornettel, a franciák a Rafale-al a svédek pedig a Gripen NG-vel.

A Szu-35BM piaca egyébként is inkább Venezuela, Kína, a Közel-Kelet és néhány afrikai ország lehet, illetve elképzelhető, hogy az orosz légierő is rendel néhány tucatnyit az ígéretes konstrukcióból.