Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felgyorsulhatnak a tárgyalások a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 12. 9:50

Oszama bin Laden halála felgyorsíthatja a megbékélés folyamatát a tálibok és az afgán kormány között – vélte a kínai nemzetközi tanulmányok intézetében tartott május 11-i, szerdai előadásában Zelmai Raszul afgán külügyminiszter. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy egyelőre nincs szó tárgyalásokról, csupán a felek közötti kapcsolatfelvételen dolgoznak. Hamid Karzai afgán elnök a tálibok középszintű parancsnokaival kíván megállapodásra jutni béketervéről, amelynek része a biztonsági feladatok átvétele a külföldi csapatoktól 2014 végéig.

Az afgán külügyminiszter bizonytalannak mutatkozott atekintetben, hogy bin Laden halála következtében a vártnál előbb sor kerülhet-e az Egyesült Államok Afganisztánból történő kivonulására. Mint mondta, ez összefügg az afgán nemzeti biztonsági erők kiképzésének menetrendjével. Raszul szerint a terrorveszély továbbra is fennáll.

Oszama bin Laden halála „egyértelmű pszichológiai csapást jelentett az al-Kaidára és másokra. Nagyon óvatosnak kell lennünk az események nyomon követésében és a következmények felmérésében" – hangoztatta az afgán külügyminiszter, aki Pekingben is megismételte kormánya álláspontját, miszerint az afgánok szintén bin Laden áldozatai voltak.