Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesítette feladatát a „Honvéd banda”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. május 12. 10:52

Befejeződött a Honvéd banda szól a Stefánián című háromrészes interaktív hangversenysorozat, amelynek keretében idén februárban, márciusban és májusban egy-egy vasárnap délelőtt különleges hangversenyekkel népszerűsítette a fúvószenét és a katonazenét a Magyar Honvédség Központi Zenekara. A háttérben már zajlanak az őszi folytatás előkészületei.

A Honvéd banda szól a Stefánián rendezvénysorozat ötlete a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. vezetésétől és a Magyar Honvédség főkarmesterétől származott. „A cél az volt, hogy kicsit közelebb hozzuk a szélesebb közönségrétegekhez, elsősorban a fiatalokhoz, gyerekekhez a fúvószenét, a katonazenét", mondja a honvedelem.hu kérdésére Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere. „Épp ennek jegyében döntöttünk az interaktivitás mellett, amely ebben az esetben azt jelentette, hogy a koncertek előtt és közben a gyerekek megnézhették, kipróbálhatták a hangszereket: az első rendezvény esetében a fafúvósokat, a másodiknál a rézfúvósokat, a harmadiknál az ütősöket."

Mint Csizmadia ezredestől megtudjuk, a fő cél mindenképpen teljesült: a hangversenyeken az összes korosztály képviseltette magát. „Egyaránt jöttek nagyszülők unokákkal, de felnőttek is egyedül. Ami a közönség létszámát illeti, szintén hoztuk az előzetes elvárásoknak megfelelő eredményeket, bár nyilván mindig többet szeretnék. De ezek egyelőre kísérleti előadások voltak, és a kedvező fogadtatásnak köszönhetően máris dolgozunk a folytatás előkészítésén", árulja el a főkarmester.

A rendezvénysorozat újabb előadásaira a tervek szerint szeptemberben kerülhet sor. „A Stefánia Palota részéről mindenképpen mutatkozik érdeklődés. Mindenképpen nagyobb hangsúlyt fektetünk majd a reklámra is, hiszen ezeket az eseményeket úgymond be kell járatni", fogalmaz Csizmadia Zsolt, aki ugyanakkor hozzáteszi: a koncertek menetében nem várható alapvető strukturális változás, és az is megmarad, hogy minden egyes hangverseny egy-egy adott fantázianéven fut majd. E fantázianév egyben az adott koncert mottója is.

Az ezredes elmondja: jelenleg a május 14-ei kaposvári katonazenekari fesztivál előkészületei zajlanak, amely az egyik legrégebbi vidéki rendezvényük. Emellett a jelenlegi állás szerint még további három katonazenekari fesztivál lesz még idén: a következő június 25-én Tatán, majd egy-egy ősszel Szolnokon, illetve Hódmezővásárhelyen. „A takarékosság minket is érint, négy helyett három zenekar vesz részt ezeken az eseményeken, és megpróbáltuk jobban regionális alapokra helyezni a koncerteket a túlórapénz és az utazási költségek csökkentése érdekében", mondja Csizmadia Zsolt.

A Magyar Honvédség Központi Zenekara életében május 25. is kiemelt jelentőségű dátum lesz, ekkor ugyanis illusztris vendéget köszönteken majd Budapesten a Francia Gárda főkarmestere, Francois Boulanger személyében. A zenekar Csizmadia Zsolt és a vendég közös vezényletével az Olasz Intézetben ad koncertet aznap. Szintén megkezdődött a készülődés az idén nyári Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválra is, amely június 30. és július 3. között kerül megrendezésre négy külföldi és három magyar zenekar részvételével Debrecenben, Military Tattoo néven.

Fotó: Archív