Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felháborodott az izraeli védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 10. 11:49

Ehud Barak felháborodását fejezte ki szerdán az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv előző napi bejelentése miatt. Az izraeli belügyi tárca az izraeli-palesztin tárgyalások felújításának küszöbén adta hírül annak jóváhagyását, hogy zsidó telepesek számára 1600 új lakást építsenek a palesztinok által maguknak követelt Kelet-Jeruzsálemben.

„Ehud Barak védelmi miniszter környezete felháborodását fejezi ki az oktalan bejelentés miatt, amely megzavarja a palesztinokkal folytatandó, Izrael számára rendkívül fontos béketárgyalásokat – közölte Barak hivatala. – Védelmi minisztériumi források aláhúzzák, hogy Izrael hosszú hónapokon át dolgozott a tárgyalások újrakezdéséhez szükséges bizalom megteremtésén, s ezt okosabb lenne szem előtt tartani."

A belügyi tárca keddi bejelentése, miszerint a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyed 1600 lakást fognak felhúzni ultraortodox zsidók számára, Joe Biden amerikai alelnök látogatása idején hangzott el, miután Biden a 14 hónapja megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdését szorgalmazta Jeruzsálemben.

A tervet szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte, „megismételve, hogy a telepek illegálisak a nemzetközi jog értelmében". Washington még kedden elítélően nyilatkozott az újabb telepépítési tervről, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig az Arab Liga elnökének közbenjárását sürgette, hogy az arab országok mielőbb megvitathassák az izraeli döntésre adandó válaszlépéseket.

1595898314
 

Joe Biden amerikai alelnök Washingtonban kibocsátott nyilatkozata szerint a bejelentés időzítése és tartalma aláássa az Egyesült Államok igyekezetét, hogy újjáélessze a békefolyamatot. „Ez pontosan olyan lépés, amely aláássa a bizalmat, amelyre éppen most szükségünk van, s ellene hat azoknak a konstruktív megbeszéléseknek, amelyeket Izraelben folytattam" – fogalmazott nyilatkozatában az amerikai alelnök.

„A jeruzsálemi építkezésről hozott döntés azt jelenti, hogy az amerikai erőfeszítések kudarcot vallottak még mielőtt a közvetett tárgyalások elkezdődtek volna – jelentette ki Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője. – Egyértelmű, hogy Izrael nem akar békét, vagy tárgyalásokat. Az amerikai kormánynak késedelem nélkül válaszolnia kell az izraeli provokációra és sürgősen döntenie a hatékony fellépésről."

A palesztin vezetők – hosszú vonakodás után – vasárnap fogadták el a javaslatot, hogy az Egyesült Államok közvetítésével kezdődjenek közvetett tárgyalások Izraellel a megbékélésről. Ezzel feladták azt a követelésüket, hogy Izrael még a tárgyalások megkezdése előtt állítson le minden ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezést. Ezek folytatása különösen fájó pont a palesztinok számára, mivel megkérdőjelezi igényüket azokra a területekre, amelyek leendő államuk részét képeznék.

Izrael tavaly novemberben az Egyesült Államok erőteljes nyomására elfogadta, hogy ciszjordániai építkezéseit a már korábban megkezdett mintegy háromezer lakás befejezésére korlátozza. Visszautasított azonban minden megszorítást Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan, amelyet pedig a palesztinok a fővárosukká akarnak megtenni.